Aysel Erbudak mag getuigen laten horen

De rechtbank in Amsterdam gaat deels mee in het verzoek van Aysel Erbudak voor extra getuigenverhoren in de strafzaak tegen de oud-directeur van het Slotervaartziekenhuis.

Bas Soetenhorst
Erbudak wordt verdacht van verduistering van 1,2 miljoen euro en valsheid in geschrifte, gepleegd als directeur van het Slotervaartziekenhuis. Beeld anp
Erbudak wordt verdacht van verduistering van 1,2 miljoen euro en valsheid in geschrifte, gepleegd als directeur van het Slotervaartziekenhuis.Beeld anp

Dat is de uitkomst van een regiezitting donderdag. Zeker vijf getuigen moeten nogmaals worden gehoord, onder wie haar oud-medebestuurders Dees Brandjes en Jos Beijnen, net als het toenmalig hoofd van de boekhouding.

Erbudak, die van 2006 tot haar ontslag begin 2013 het ziekenhuis bestuurde, wordt verdacht van het verduisteren van 1,2 miljoen euro en valsheid in geschrifte. Een bedrag van 1 miljoen heeft betrekking op een mislukte gronddeal in Turkije. Lange tijd probeerden Erbudak een longkliniek van de grond te tillen in haar vaderland Turkije, in combinatie met een toeristisch resort dat ze huurde en in 2008 wilde kopen.

Simed
Een aanbetaling van 1 miljoen deed Erbudak via Simed, een inmiddels failliet bedrijf uit Utrecht dat wereldwijd opereerde als toeleverancier van ziekenhuizen. Via de directeur van Simed kreeg ze het benodigde geld. In Erbudaks opdracht betaalde het Slotervaart vervolgens 1 miljoen aan Simed.

Op de facturen werd ten onrechte vermeld dat de betalingen werden verricht in ruil voor goederen voor de radiologieafdeling van het ziekenhuis. De directeur van Simed staat nu met Erbudak terecht.

Arnhems arrest
De nieuwe verdedigingslijn van Erbudak is dat de boekhouding de facturen verkeerd verwerkte en dat haar niets te verwijten valt. Haar advocaat Cees Korvinus schermde met een arrest van het gerechtshof in Arnhem-Leeuwarden, dat het voorbije voorjaar in een hogerberoepszaak tussen Simed en het Slotervaartziekenhuis ook stelde dat de facturen niet vals zijn. Begin 2015 was in weer een andere civielrechtelijke zaak tussen het Slotervaart en Erbudak door de rechter gesteld dat er wel van alles mis was met de facturen.

Met de verhoren van haar voormalige medebestuurders Beijnen en Brandjes hoopt Erbudak aan te tonen dat ze volledig op de hoogte waren van de betalingen voor het Turkse project.

De andere kwestie waarvoor Erbudak terechtstaat, betreft aandelenhandel in Drimpy, een digitaal platform voor patiënten, familieleden en medici dat in 2011 in zee ging met het Slotervaart. Erbudak zou via dat bedrijfje 2 ton in eigen zak hebben gestoken, weer ten koste van het Slotervaart.

Maanden
Korvinus suggereerde donderdagmiddag dat het de bedoeling was geweest het geld van Erbudaks rekening terug te sluizen naar het Slotervaart zodra er winst werd gemaakt met Drimpy. De oprichter daarvan is een van de andere getuigen die alsnog moeten worden gehoord. Onduidelijk is wanneer de zaak nu inhoudelijk door de rechtbank wordt behandeld. Vermoedelijk gaat dat nog maanden duren.

Erbudaks advocaat had om het verhoor van nog eens 24 getuigen gevraagd. Maar hij zei tevreden te zijn met de uitkomst. "Dit is een goede start. En misschien geven de verhoren aanleiding om nog meer mensen te horen."

Ooit was Aysel Erbudak gevierd directeur van het Slotervaart, donderdag staat ze voor de rechter voor malversaties in die functie. Wacht haar deze keer de cel? (link)

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over