Avondvierdaagse nieuwe stijl: bietenburgers en couscous

In het Westerpark werden maandag voor het eerst maaltijden geserveerd voor aanvang van de avondvierdaagse door het centrum van de stad.

Jasper Bol
Kinderen voorafgaand aan de start van de vierdaagse maandagavond Beeld Marc Driessen
Kinderen voorafgaand aan de start van de vierdaagse maandagavondBeeld Marc Driessen

Het moet de stress van de ouders - kinderen uit school halen, avondeten klaarmaken en de kinderen op tijd aan de startlijn brengen - verlichten.

Voorzitter Marja Schavemaker begon elf jaar geleden met het startpunt van de avondvierdaagse in het Westerpark, omdat ze anders met haar kinderen helemaal naar Zuid moest. Het avondmaal verzorgen werd daardoor een lastige opgave.

Enthousiaste vrouwen
"Er zijn natuurlijk meer ouders met dat probleem. Daarom zijn een paar enthousiaste vrouwen begonnen met voorinschrijvingen op de website om een maaltijd te serveren," zegt Schavemaker.

Een van hen is Jolanda Mulder. "We hebben in januari bedacht om de gestreste ouders, die met een half stuk pizza of een frietje de startlijn overgaan, te ontlasten door hier te kunnen eten. Het liefst gezond, dus geen fastfood."

Sponsoren verzorgen de meeste ingrediënten en het menu is elke dag anders. Ouders moesten zich van tevoren inschrijven voor de maaltijden.

Maandag kregen de kinderen en hun ouders een rode bietenburger voorgeschoteld. Verder staan deze week een salade van witte bonen, een pastasalade en een couscous-maaltijd op het menu. "Er was veel animo en we zijn uitverkocht," zegt Mulder.

Goede oplossing
Rinske van Ramshorst en haar dochtertje Juno 't Hart zitten vlak voor de start hun bietenburger te eten op de terrasstoeltjes voor de gekleurde pipowagen van waaruit het eten wordt geserveerd. "Ik vind het top. We hebben voor de hele week geboekt. Normaal gesproken vind ik het ingewikkeld om nog een maaltijd te bereiden, dus dit is een goede oplossing."

In Utrecht en andere delen van het land werd de start van de avondvierdaagse afgelast vanwege het verwachte noodweer. In Amsterdam kon de aftrap van de vierdaagse wel gewoon doorgaan. Schavemaker: "We hebben wel een noodplan. Onweer is te gevaarlijk, dus dan stoppen we."

Meer over