Autobedrijf Germany Cars dicht na vuurwapen- en drugsvondst

De recherche heeft bij de inval op 1 september in autobedrijf Germany Cars op bedrijventerrein De Heining een vuurwapen met munitie gevonden, ongeveer 4600 xtc-tabletten, bollen versnijdingsmiddelen en wat lsd-strips. Het bedrijf is gesloten op last van burgemeester Eberhard van der Laan.

Paul Vugts
Politie voor het pand in het Westelijk Havengebied, tijdens de inval begin deze maand Beeld Paul Vugts
Politie voor het pand in het Westelijk Havengebied, tijdens de inval begin deze maandBeeld Paul Vugts

Aanleiding voor de inval was informatie aan het Team Criminele Inlichtingen, de 'geheime dienst' van de recherche, dat vanuit Germany Cars, ook bekend als Roetfilterspecialist, op grote schaal in vuurwapens en drugs werd gehandeld. De vondst van het wapen en de drugs zijn voor de gemeente voldoende reden de loodsen van het bedrijf te sluiten.

Vader Canbolat
Op het bedrijf waren de afgelopen jaren enkele aanslagen gepleegd. Een keer werd een handgranaat naar binnen gegooid, een keer werd brand gesticht en er was een onduidelijke inbraak. In 2004 was de vader van eigenaar Necati Canbolat al voor het bedrijf neergeschoten - hetgeen hij overleefde.

Op de dag van de inval 1 september zijn vier mannen gearresteerd, onder wie eigenaar Necati Canbolat. Die denkt dat zijn vijanden die achter de eerdere incidenten zaten, nu de inval hebben opgezet. 'Mijn cliënt gaat er van uit dat degenen achter de inbraak, de brandstichting en die granaat, nu die tip hebben gegeven en die spullen in zijn zaak hebben gelegd', zegt Canbolats raadsman Peter Plasman.

Geframed
'Mijn cliënt ontkent elke betrokkenheid bij de in zijn onderneming aangetroffen spullen. Dat de xtc-pillen de vorm van handgranaten hadden, ziet hij bijvoorbeeld als een duidelijke verwijzing van de werkelijke daders naar de eerdere aanslag. Hij voelt zich geframed.'

Volgens Plasman is tijdens de inval 'niets gevonden dat bevestigt dat de informatie klopte' die de tipgever de recherche gaf. 'Maar die tipgever moet hebben geweten dat het wel heel belastend is wat nu wel is gevonden.' Of en hoe Canbolat en zijn medeverdachten worden vervolgd, is nog onduidelijk.

Meer over