Australische premier Abbott mag aanblijven

De Australische premier Tony Abbott hoeft niet te vertrekken als leider van zijn liberale partij. Abbott overleefde maandag een stemming over zijn positie.

Redactie
Tony Abbott. Beeld epa
Tony Abbott.Beeld epa

Onder de conservatieven was gemor ontstaan over het leiderschap van Abbott, met name over zijn economische beleid, maar een motie om hem af te zetten kreeg onvoldoende steun. Op een partijvergadering bleek ongeveer 60 procent van de parlementariërs in de partij nog steeds achter Abbott te staan.

De stemming had Abbott ook zijn premierschap kunnen kosten. Zo moest de Australische premier Kevin Rudd (Labor) in 2010 na een leiderschapsstrijd in zijn partij plaats maken voor zijn aartsrivaal Julia Gillard. Rudd vroeg in 2013 om een nieuwe stemming en wist het premierschap te heroveren.

Hoewel Abbott niet hoeft te vertrekken, heeft hij volgens Australische media flinke politieke schade opgelopen. Zelfs zonder tegenkandidaat stemde bijna 40 procent van de conservatieve parlementariërs voor zijn vertrek.

Gokken
Australiërs die een gokje willen wagen op de politieke toekomst van hun premier, kunnen terecht op het internet. Geld inzetten op Abbott blijkt gedurfd: volgens een Australische goksite heeft partijgenoot en communicatieminister Malcolm Turnbull de beste kaarten om als premier de volgende verkiezingen in te gaan.

Uit peilingen blijkt bovendien dat de communicatieminister beter ligt bij de Australische kiezer, al is hij onpopulair bij de rechtervleugel van de liberale partij. Saillant detail: Turnbull was in het verleden partijleider, tot hij door Abbott nipt werd verslagen in een leiderschapsstrijd.

Meer over