Aung San Suu Kyi voor het eerst op militair defilé

De leidster van de Myanmarese oppositie, Aung San Suu Kyi, was vandaag voor het eerst aanwezig op het jaarlijkse militaire defilé van het leger. De stafchef bracht de centrale rol die de strijdmacht speelt in 'de nationale politiek' in herinnering.

Redactie
null Beeld ap
Beeld ap

'Tatmadaw (de naam van het Myanmarese leger) beschermt de natie tegen allerlei soorten gevaar, maar speelt eveneens zijn rol in de nationale politiek, met het akkoord van het volk, wanneer de natie te maken krijgt met etnische conflicten of politieke gevechten', verklaarde opperbevelhebber Min Aung Hlaing.

'We moeten ons Tatmadaw zo bouwen dat het sterk en machtig, modern en vaderlandslievend is', voegde hij eraan toe. Ook verzekerde hij dat het leger de hervormingen steunt. 'We blijven werken aan het bestendigen van de weg naar de democratie, die door de hele natie gewild is.'

Demonstratie
De ontvanger van de Nobelprijs voor de Vrede nam nooit eerder deel aan 'de dag van het leger'. Tot in 2011 beperkten de vieringen zich de facto tot een demonstratie van de militaire macht, die Suu Kyi 15 jaar lang gevangenhield en het land een halve eeuw de wet dicteerde.

Nadat de militairen beslist hadden de hervormingen van de nieuwe regering te steunen en op te komen voor het parlement, besliste de opposante toenadering tot haar vijanden van weleer te zoeken. In een interview met de BBC in januari stelde ze 'erg van het leger te houden, omdat ik het altijd als het leger van mijn vader gezien heb', voegde zij - de dochter van generaal Aung San, de held van de onafhankelijkheid die vermoord werd - eraan toe.

Hervormingen
De legerparade, die kleinschaliger was dan in het verleden, telde zowat 6.000 soldaten en tanks, helikopters en gevechtsvliegtuigen.

Sinds de ontbinding van de junta in maart 2011 voerde de regering van president Thein Sein tal van hervormingen door. Daardoor kon Suu Kyi onder meer naar de politiek terugkeren. Bij de gedeeltelijke parlementsverkiezingen in 2012 werd ze verkozen en sindsdien strijdt ze met haar collega's van de Nationale Liga voor de Democratie voor het herzien van de grondwet van 2008, waarin het leger bijzonder veel macht heeft, onder meer omdat ze over een kwart van de zetels in het parlement beschikken.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld AFP
Beeld AFP
Meer over