Augurkfabriek Kesbeke organiseert kerstmarkt voor Bolo

Amsterdams tafelzuuricoon Kesbeke zorgt op 15 en 16 december voor een winterse braderie die Bos en Lommer bij elkaar moet brengen. Directeur Oos Kesbeke: "Je doet het toch met mekaar."

Het Parool
Het leven is geen zure bom op 15 en 16 december. Beeld anp
Het leven is geen zure bom op 15 en 16 december.Beeld anp

Wie dol is op gezellige kerstkraampjes, vrolijke lichtjes en sfeervolle feestmuziek denkt niet direct aan de Willem de Zwijgerlaan in Bos en Lommer, maar als het aan de Amsterdamse augurkfabriek Kesbeke ligt komt daar verandering in. Op 15 en 16 december organiseert Kesbeke de tweedaagse 'Kesmarkt', dat een cadeautje aan de buurt moet worden.

Directeur Oos Kesbeke: "Bos en Lommer is een van de laatste volksbuurten van Amsterdam. Hoe leuk is het als we met z'n allen een feestje vieren?"

Goed doel
Het draait volgens Kesbeke om wat extra saamhorigheid in de buurt. Zo moet het wel een feest worden, maar geen commercieel gedoe. "Kijk, op de kerstmarkt in Keulen word je geknipt en geschoren waar je bij staat. Dat is niet ons idee. Het moet gewoon gezellig en laagdrempelig worden. De opbrengsten gaan naar een goed doel in Bos en Lommer."

Er wordt rondom de markt ingezet op Amsterdamse sfeer. "We hebben Amsterdamse zangertjes uitgenodigd, er is een dj en onze jongens hebben net een blokhutje geregeld. Er is een open podium, dus als je bijvoorbeeld goed kan drummen, kom dan vooral."

Kesbeke vertelt dat voor versnaperingen ondernemers van de Bos en Lommerweg meedoen: Islamitische slagerij Sera, bakkerij van der Heijden en de plaatselijke Albert Heijn hebben al toegezegd. "En Jantje Molenaar komt met vis. Het wordt heel divers."

Glimlach
Hoewel het de eerste keer is dat er rondom de Willem de Zwijgerlaan zo'n wintermarkt wordt georganiseerd, kijkt Kesbeke vast verder: "Hoe leuk is het als Amsterdammers straks zeggen: 'Kom, we gaan naar Bos en Lommer, want dáár is het pas echt een feestje'."

Er is nog plek voor twintig kramen op de Kesmarkt. Ondernemers en buurtbewoners mogen zich aanmelden, mits ze iets leuks bieden. Kesbeke: "Ik wil niet twintig kramen met telefoonhoesjes en wafels. Het moet léuk zijn. Wat mij betreft brei of punnik je iets, zolang mensen straks maar met een glimlach rondlopen."

Kesmarkt
Vrijdag 15 en zaterdag 16 december
Adolf van Nassaustraat (ventweg Willem de Zwijgerlaan)

Meer winters jolijt? Bekijk hier onze 11 tips om de Amsterdamse winter door te komen.

Oos Kesbeke, met het bekende Amsterdamse tafelzuur. Beeld anp
Oos Kesbeke, met het bekende Amsterdamse tafelzuur.Beeld anp

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over