Atoomagentschap heeft goed gesprek met Iran, plant nieuw bezoek

De delegatie van het Internationaal Atoomenergieagentschap van de VN (IAEA) heeft 'goede' gesprekken gevoerd in Iran over de vermoedens dat het land kernwapens wil bouwen. Maar er zijn meer besprekingen nodig.

AP/Reuters/Redactie
Herman Nackaerts, hoofd van de IAEA-inspecteurs . Beeld reuters
Herman Nackaerts, hoofd van de IAEA-inspecteurs .Beeld reuters

Dat zei het hoofd van de inspecteurs Herman Nackaerts. 'We zijn vastbesloten de problemen op te lossen en dat zijn de Iraniërs ook', aldus Nackaerts volgens persbureau Reuters. 'Maar er is natuurlijk nog een hoop te doen. Daarom zullen we in de nabije toekomst opnieuw naar Iran gaan.'

De inspecteurs zijn net terug van een driedaagse reis naar Iran. Op de vraag of Nackaerts tevreden was met de missie, antwoordt hij: 'Ja, we hebben een goede reis gehad.' Meer wilde hij er niet over kwijt.

Het Iraans staatspersbureau IRNA meldde gisteren dat de inspecteurs geen nucleaire installaties hebben bezocht. In plaats daarvan zijn er gesprekken gevoerd met Iraanse bestuurders in een 'positieve en constructieve atmosfeer', zo citeert IRNA een Iraanse functionaris.

De spanningen tussen Iran en westerse landen zijn de laatste maanden flink opgelopen. In november bleek uit een rapport van het IAEA dat Iran de afgelopen jaren hard gewerkt heeft aan de infrastructuur die nodig is om een nucleair wapen te kunnen lanceren. Ook bleek dat Iran zeker 5,7 kilo hoogverrijkt uranium heeft geproduceerd. Het land wordt echter nog niet in staat geacht om ook daadwerkelijk een kernwapen te produceren.

Meer over