Astronaut neemt afscheid van ISS met David Bowie-cover

De Canadese astronaut Chris Hadfield heeft gisteravond op geheel eigen wijze afscheid genomen van het ISS. De bevelhebber nam zijn versie van het nummer Space Oddity van David Bowie op in het internationale ruimtestation.

Martine Steenvoort

De Canadees tweette: 'Met respect voor het genie van David Bowie, is hier Space Oddity, opgenomen op het station. Een laatste blik op de wereld.' Kort daarna reageerde Bowie zelf op Twitter: 'Hallo Spaceboy...'.

Major Tom
Space Oddity is een van Bowie's bekendste werken. Hij nam het nummer op in 1969. Het gaat over Major Tom, een astronaut die achtergelaten wordt in het heelal wanneer het misgaat met zijn ruimtemissie.

Hadfield verbleef zeker vijf maanden in het ISS. De Russische astronaut Pavel Vinogradov neemt vanaf nu zijn taken over. Hadfield was de eerste Canadees in het ruimtestation, hij keert vandaag terug naar aarde.

Tijdens zijn verblijf in het ruimtestation is de astronaut erg populair geworden. Hij tweette dagelijks indrukwekkende foto's van verschillende plekken ter wereld en plaatste video's om een indruk van het dagelijkse leven in het ruimtestation te geven.

Experimenten
Het ISS draait sinds 1998 in een baan om de aarde, met een snelheid van 28.000 kilometer per uur. Sinds 2000 wordt het ruimtestation permanent bewoond. Het ISS bevindt zich op een afstand van ongeveer 355 kilometer van de aarde. Astronauten voeren er het hele jaar door wetenschappelijke experimenten uit, zonder de invloed van de zwaartekracht.

Afgelopen weekend moesten twee bemanningsleden van het ISS 'de ruimte in' om een lek bij het koelsysteem te repareren. De twee moesten 50 meter overbruggen om de plek waar ammonia uit lekte te bereiken. Zaterdagavond was de lekkage verholpen, de reparatie duurde 5 uur en 30 minuten.

Chris Hadfield. Beeld AP
Chris Hadfield.Beeld AP
Meer over