Asscher: stage zonder verblijfsvergunning moet kunnen

De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher (onderwijs) vindt dat jongeren die geen verblijfsvergunning hebben toch stage moeten kunnen lopen. Anders is de kans groot dat zij zonder diploma de school verlaten. Hij vraagt Kamerleden in een brief om dat opnieuw onder de aandacht van de regering te brengen.

ANP/Redactie
Archieffoto van Lodewijk Asscher. © ANP Beeld
Archieffoto van Lodewijk Asscher. © ANP

Asscher staat achter het zogenoemde Stoutfonds, omdat hij stages belangrijk vindt. Het fonds betaalt boetes voor werkgevers en scholen die jongeren zonder papieren stage laten lopen. Maatschappelijk investeerder Start Foundation lanceerde het fonds afgelopen najaar in het VARA-programma De Ombudsman. Er zit nu 150.000 euro in kas. Een woordvoerder van Start Foundation zei dat er al enkele boetes in de pijplijn zitten. Die kunnen oplopen tot 8000 euro per school en stagebedrijf.

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) liet in oktober ook namens zijn collega van Onderwijs weten dat een stage voor illegale jongeren in strijd is met het regeerakkoord. De Kamer had via een motie van CDA'er Eddy van Hijum gevraagd om dat wel mogelijk te maken.

Meer over