Asscher kijkt naar voortgezet onderwijs

null Beeld ANP
Beeld ANP

De onderwijskwaliteit moet beter, de veiligheid groter en te kleine afdelingen moeten sluiten. De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher (PvdA) pakt na de basisscholen nu ook het voortgezet onderwijs aan.

De gemeente trekt veertien miljoen euro uit om het voortgezet onderwijs in Amsterdam te verbeteren. Onderdeel van het plan is ook een groter en aantrekkelijker havo/vwo-aanbod.

Dertien te kleine havo- en vwo-afdelingen hangt sluiting boven het hoofd. Het aantal uitgelote leerlingen moet terug naar 325 in 2014 (449 in 2011). In taalonderwijs voor achterstandsleerlingen wordt extra geïnvesteerd. Vmbo-opleidingen moeten zich specialiseren en het aanbod afstemmen op de vacatures in de stad. Voor techniekonderwijs komt een apart reddingsplan.

De gemeente wil ook de veiligheid op scholen verhogen. De namen van scholen die niet meewerken, worden bekendgemaakt.

Het grote aantal zwakke basisscholen was in 2009 reden voor de gemeente om daar met hulp van scholen, schoolbesturen en onderwijsexperts de kwaliteit te verbeteren. Van de 68 scholen voor voortgezet onderwijs kregen er acht een slecht oordeel van de onderwijsinspectie.

De nieuwe aanpak wordt voor het eerst toegepast op het Bindelmeer College, Calvijn met Junior College, Cartesius Lyceum, Berlage Lyceum, Nova College en Reigersbos. (Marieke Monden)

'Verbetering voortgezet onderwijs is lastige zaak'
Lodewijk Asscher (PvdA) gaat met het voortgezet onderwijs de kwaliteit verbeteren. Lees vandaag een interview met de Amsterdamse onderwijswethouder in Het Parool.

Meer over