Asscher ergert D66 opnieuw

Asscher bezocht dit weekeinde de PvdA-fractie die bijeen was in Bergen. Ook voormalig burgemeester en PvdA-lijsttrekker Job Cohen was daar te gast. Foto ANP Beeld
Asscher bezocht dit weekeinde de PvdA-fractie die bijeen was in Bergen. Ook voormalig burgemeester en PvdA-lijsttrekker Job Cohen was daar te gast. Foto ANP

AMSTERDAM - D66 is ontstemd over het bezoek van waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher aan de PvdA-fractie dit weekeinde.

Volgens D66 heeft Asscher hiermee aangetoond niet boven de partijen te staan. ''Dit onderstreept de wens van D66 dat er een waarnemend burgemeester komt van buiten Amsterdam, iemand die boven de partijen staat,'' aldus een woordvoerder van de partij.

Asscher bezocht dit weekeinde de PvdA-fractie die bijeen was in Bergen. Ook voormalig burgemeester en PvdA-lijsttrekker Job Cohen was daar te gast.

Volgens zijn woordvoerder was Asscher op bezoek in zijn hoedanigheid als waarnemend burgemeester ''Hij heeft een uur gesproken over het werk van raadsleden en de verhouding van de raad met de burgemeester. Actuele politiek en de coalitiebesprekingen zijn niet besproken.'' Als burgemeester moet hij zich daar afzijdig van houden.

Bezoeken van de burgemeester aan fracties komen volgens de woordvoerder van Asscher vaker voor. ''Het zou vreemd dit soort uitnodigingen af te wijzen,'' aldus Asschers woordvoerder.

D66 is niet overtuigd en benadrukt dat er snel een oplossing moet komen voor de positie van waarnemend burgemeester. ''Tot die tijd gaan we niet onderhandelen,'' aldus een woordvoerder. ''We gaan ervan uit dat de duidelijkheid snel komt.'' Die moet komen van de informateurs Eberhard van der Laan en Gerrit-Jan Wolffensperger.

D66 en PvdA praten wel verder. Vrijdag is overlegd met GroenLinks en VVD. Maandag spraken de twee fracties samen. Mogelijk maken D66 en PvdA maandagavond ieder afzonderlijk hun beslissing over wie de derde collegepartner wordt.

D66 brak aanvankelijk de besprekingen met de PvdA af toen Asscher tot waarnemend burgemeester werd benoemd. De partijen spraken toch weer verder toen er werd beloofd dat er een oplossing zou komen. Daarbij werd gedacht aan de mogelijkheid dat Asscher eerder zou terugtreden. (HET PAROOL)

Meer over