Asscher de favoriete nieuwe leider

Lodewijk Asscher Foto © Jean-Pierre Jans Beeld
Lodewijk Asscher Foto © Jean-Pierre Jans

Welk Tweede Kamerlid Job Cohen ook gaat opvolgen, de eerste vraag ligt klaar: bent u tussenpaus tot Lodewijk Asscher zich meldt voor het lijsttrekkerschap?

De Amsterdamse wethouder is favoriet onder leden en kiezers van de PvdA. Eén probleem: hij staat niet op de huidige lijst voor de Tweede Kamer en kan dus niet tussentijds het parlement in en de leiding overnemen. Als hij al zou willen. Die vraag laat hij ook nu onbeantwoord, hoewel Job Cohen hem zondag al inlichtte over zijn vertrek. Asschers zwijgen is veelzeggend, want zo blijft zijn naam boven de markt hangen.

Een andere Amsterdamse PvdA'er - burgemeester Eberhard van der Laan - is wel duidelijk.

'Ik heb getekend voor zes jaar burgemeesterschap. Dus dan doe ik dat zes jaar,' zegt hij desgevraagd.

De nieuwe fractieleider van de PvdA is verzekerd van een valse start. De dertig fractieleden kiezen niet zelf hun leider. Ze krijgen een 'zwaarwegend', in feite onontkoombaar advies van de 54.000 PvdA-leden. Eenmaal 'verkozen' is er de dreiging van de kandidatuur van Asscher bij de volgende verkiezingen, op zijn laatst in maart 2015.

'Want wie het ook wordt, de volgende lijsttrekker zit niet in deze fractie, maar woont in Amsterdam. Al kiezen ze nu Pietje Puk,' zegt oud-minister Ed van Thijn. (Hugo Logtenberg en Bas Soetenhorst)

Lees vandaag meer over de opvolging van Job Cohen in Het Parool.

Foto © Jean-Pierre Jans, jeanpierrejans.nl

Meer over