Update

'Assad houdt van Chris Brown en Right Said Fred'

De Syrische president Bashar al-Assad liet zich door Iran adviseren over hoe hij de volksopstand in zijn land de kop in moet drukken. Ook sprak hij er veel met zijn familie over. Dat valt op te maken uit duizenden e-mails van Assad, die Syrische actievoerders zeggen te hebben onderschept.

Bashar al-Assad en zijn vrouw Asma. Beeld EPA
Bashar al-Assad en zijn vrouw Asma.Beeld EPA

De actievoerders zeggen dat ze het e-mailverkeer van de Syrische president maandenlang hebben kunnen volgen. Ze hebben de mails vervolgens gedeeld met The Guardian, die ze gisteren openbaar heeft
gemaakt. De Britse krant zegt uitgebreid te hebben onderzocht of de e-mails authentiek zijn, en meent dat dit vrijwel zeker het geval is. Niet van alle berichten kon echter honderd procent zekerheid verkregen worden, aldus de krant.

Designmeubelen
Uit de mails komt onder meer naar voren dat de familie Assad in grote weelde leeft. Zo heeft Assads vrouw duizenden dollars op het internet uitgegeven aan designmeubelen. Uit Parijs bestelde ze voor ruim 12.000 euro aan dure kaarsen, kandelaars en tafels, en een hulpje kreeg de opdracht om een fondueset via Amazon aan te schaffen. Ondertussen wisselt meneer Assad grappige filmpjes uit op zijn iPad, en downloadt hij veel muziek via iTunes. Volgens de The Guardian houdt hij van Right Said Fred. 'Naast nummers van de Libanese acteur en zanger Nasri Shamseddine, die 30 jaar na zijn dood populair blijft in de Arabische wereld, staat er een eclectische mix van artiesten uit de jaren '90 in zijn lijst, van het Britse duo Right Said Fred tot de Amerikaanse zanger Chris Brown'.

Assad blijkt een groep van vertrouwelingen om zich heen te hebben verzameld, waarmee hij via zijn privémail communiceert over zijn beleid. Zo kan hij de landelijke regering en de veiligheidsdiensten omzeilen. Smalend spreekt hij in deze correspondentie ondermeer over 'onzinwetten van andere partijen'.

Westerse journalisten
Assad liet zich ook informeren over de aanwezigheid van westerse journalisten in Homs en zou naar aanleiding daarvan de militaire acties in de opstandige wijk Baba Amr hebben opgeschroefd.

De president correspondeerde met een dochter van de emir van Qatar, die hem dit jaar adviseerde om Syrië met zijn vrouw te ontvluchten. Doha zou hen wel ballingschap kunnen verlenen.

De emails duiken een jaar na het begin van de opstanden in Syrië op. Inmiddels zijn al minstens 8000 Syriërs om het leven gekomen.

Right Said Fred. Beeld FOTO ANP/KIPPA
Right Said Fred.Beeld FOTO ANP/KIPPA
Chris Brown. Beeld FOTO AFP
Chris Brown.Beeld FOTO AFP
Meer over