Plus

As I Open My Eyes

In As I Open My Eyes laat Bouzid zien hoe het regime van president Ben Ali elk aspect van het dagelijks leven binnendringt.

Joost Broeren
De revolutie borrelt al, net onder het oppervlak van de samenleving Beeld As I Open My Eyes
De revolutie borrelt al, net onder het oppervlak van de samenlevingBeeld As I Open My Eyes

In haar speelfilmdebuut As I Open My Eyes toont De Tunesisch-Franse regisseur Leyla Bouzid een wereld die slechts een paar jaar oud is, maar die niet meer bestaat.

Ze toont Tunis in de zomer van 2010, een klein jaar voordat de Jasmijnrevolutie er los zal barsten. Inmiddels is Tunesië het enige land gebleken waar de Arabische Lente door heeft kunnen zetten: in 2014 werden er democratische verkiezingen gehouden.

Vrijgevochten tiener
Maar in As I Open My Eyes zit het regime van president Ben Ali nog stevig in het zadel. De achttienjarige Farah (Baya Medhaffar) lijkt er in eerste instantie niet wakker van te liggen. In haar band Joujma zingt ze weliswaar over het onrecht dat ze ziet in haar land, maar in tegenstelling tot haar bandgenoten heeft Farah dat niet aan den lijve ondervonden.

De grootste problemen in het leven van deze vrijgevochten tiener zijn het feit dat ze haar vriendje Borhène (Montassar Ayari) niet in het openbaar kan zoenen, en haar studiekeuze: zij wil muziekwetenschappen gaan doen, haar bezorgde moeder Hayet (Ghalia Benali) ziet haar liever dokter worden.

Aandacht van de politie
Alles verandert echter wanneer Joujma meer bekendheid krijgt, en hun politiek geladen teksten de aandacht van de politie trekken. Bouzid toont hoe het regime elk aspect van het dagelijks leven binnendringt, tot aan de slaapkamergesprekken van Farahs ouders toe.

Elke onbekende is verdacht, elke camera potentieel levensbedreigend. De titel van de film is ook het eerste lied dat we de band horen spelen, een melancholieke song over de ellende waaraan de overheid zijn bevolking onderwerpt. De revolutie borrelt al, net onder het oppervlak van deze samenleving.

As I Open My Eyes

Regie Layla Bouzid
Met Baya Medhaffar
Te zien in Eye, Filmhallen, Rialto

Meer over