Artsen: Zet alcohol op een lijn met sigaretten

Alcohol moet moeilijker verkrijgbaar zijn en flink duurder worden. Op flessen en blikjes moet een waarschuwing komen over het gevaar voor de gezondheid, net als bij sigaretten.

Hanneloes Pen
Een dronken patiënt wordt het OLVG binnengereden Beeld Rink Hof
Een dronken patiënt wordt het OLVG binnengeredenBeeld Rink Hof

De overheid moet meer doen aan voorlichting over de gevaren van alcohol. Dat zegt de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen. De NVSHA ondersteunt de recente noodkreet van het OLVG over de weekendoverlast van alcoholgebruikers op de Spoedeisende Hulp.
Daar is in het weekend twee derde van de patiënten ladderzat. Deze mensen vallen andere patiënten lastig, kotsen in de wachtkamer, plassen in een hoek van de behandelruimte, spugen artsen en verpleegkundigen in het gezicht en dreigen.

Volgens NVSHA-voorzitter Crispijn van den Brand is dit herkenbaar voor elk binnenstadsziekenhuis. "Ook onze bedden op de afdeling Spoedeisende Hulp liggen in het weekend vol met geïntoxiceerde mensen." Hij is spoedeisende hulparts in het Haagse ziekenhuis MCH-Bronovo. "Ook hier kotsen en plassen ze op de grond. Het is zo gewoon dat we er niet meer van opkijken. Drank brengt het slechtste in mensen naar boven."

Kinderen
Drank moet door de maatschappij veel minder normaal worden gevonden, zegt de arts. "Bij roken is dat door de vele campagnes veranderd, zeker als er kinderen bij zijn. Dat moet ook bij alcohol gebeuren. Hier ligt mede een taak voor de overheid."

De vereniging wil in gesprek met minister Edith Schippers van Volksgezondheid. "Het is abnormaal dat je in iedere supermarkt drank kunt kopen. Sigaretten liggen toch ook niet in de schappen? Er moet net als bij sigaretten een hogere belasting op alcohol komen. Er moet meer overheidsvoorlichting komen: spotjes op tv, waarschuwingen op blikken bier en flessen alcohol, voorlichting op scholen. De beperkte aandacht voor alcohol is disproportioneel als je het vergelijkt met die voor bijvoorbeeld xtc."

Toename
Het Haagse binnenstadsziekenhuis voert vanaf 2010 een kort gesprek met patiënten die na overmatig alcoholgebruik zijn behandeld. Ze krijgen een folder mee met een verwijzing naar de verslavingszorg of huisarts. De resultaten zijn positief. Van patiënten die alleen een folder kregen vermindert of stopt 64 procent het alcoholgebruik na drie maanden. Als er ook een gesprek is gevoerd, ligt dit percentage op 87 procent.

Tijdens het komende nationale congres voor spoedeisende hulpartsen bespreekt Van den Brand de kwestie. "Het alcoholprobleem en de overlast lijken zelfs toe te nemen terwijl drugsincidenten afnemen. Een folder meegeven over de gevaren van de drank is een must in ieder ziekenhuis."

Lees verder: Vrijdagavondpatiënten in het OLVG: ladderzat, agressief en niet in bed te houden [+]

Steunbetuigingen na noodkreet
De oproep van de NVSHA na de noodkreet van het OLVG over de overlast van alcoholgebruikers wordt breed ondersteund.

- Preventiewerker Floor van Bakkum, Jellinek: "De burger vindt het normaal dat je drinkt en dronken wordt. Intussen is het uitgaansgeweld op het Rembrandtplein en Leidseplein allemaal alcoholgerelateerd. Dronken mensen op de Spoedeisende Hulp moeten allemaal een folder over de gevolgen van drankmisbruik meekrijgen. Laat ze in een vervolgtraject met de verslavingszorg praten en zich bewust worden van drankmisbruik. Het is niet niets om onder invloed op de eerste hulp te komen."

- Wethouder Eric van den Burg (Zorg): "Amsterdamse ziekenhuizen worden net als andere ziekenhuizen in het land met dit probleem geconfronteerd. Personeel in de zorg moet het werk goed kunnen uitvoeren. Dit maakt het werken in de spoedeisende hulp in de stad er niet makkelijker op. Samen met de GGD zet Amsterdam in op preventie van overmatig alcoholgebruik. Daarmee kan veel leed worden voorkomen."

- Simon Visser van Ambulance Amsterdam: "Wij hebben precies dezelfde ervaringen als de spoedeisende hulpartsen van het OLVG. We herkennen het beeld van doorgedraaide jonge mensen die kotsen in de ambulance, agressief zijn, niet mee willen naar het ziekenhuis of soms zo dronken zijn dat ze niet eens in de gaten hebben dat ze worden meegenomen. Twee weken geleden kreeg een chauffeur van de ambulance klappen van een dronken Amsterdammer die in een portiek op de Wallen lag. Als het uitloopt op agressie, is dat voor het ambulancepersoneel heel heftig."

Meer over