Artsen: voer overal helmplicht in voor snorfietsers

Mensen op een snorfiets zouden verplicht een helm moeten dragen, net als in Amsterdam vanaf komend jaar. Daarvoor pleiten 130 artsen uit diverse Nederlandse ziekenhuizen.

ANP/Het Parool
Vanaf 1 januari: helm op Beeld ANP
Vanaf 1 januari: helm opBeeld ANP

De artsen bieden dinsdag een brandbrief aan de Tweede Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat aan. De Tweede Kamer debatteert woensdag over maatregelen om de verkeersveiligheid te vergroten.

Bestuurders van snorfietsen met blauw nummerbord moeten binnenkort in Amsterdam een helm op en (op de meeste plekken) op de weg rijden. Maar elders blijft voor alleen bestuurders van een brommer, met geel nummerbord, een helm verplicht.

Hersenletsel
De artsen zeggen dagelijks de gevolgen te zien van ongelukken met snorfietsen. De snorfiets zorgt volgens hen voor tientallen doden per jaar en veel (hersen)letsel.

"Het verlies van hersenfuncties heeft een veel grotere impact op de verdere levens van de slachtoffers dan blijvende schade aan andere lichaamsfuncties''. stelt neuroloog Joukje van der Naalt van de Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Onveiliger dan een fiets
Volgens de ondertekenaars van de brief is een snorfiets onveiliger dan een gewone fiets. "De wetgever suggereert nu dat dit product veilig is, maar dat is het zeker niet. Ook niet bij een snelheid van 25 km per uur. Een valpartij met de snorfiets kan altijd een fatale klap veroorzaken," aldus internist Wouter Bierman van het UMCG.

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid heeft al in 2012 aangeraden een helmplicht in te voeren voor snorfietsen. Nederland is volgens de artsen het enige land in Europa waar geen helmplicht geldt voor dit soort bromfietsen.

De vijf typen scooterrijders van Amsterdam

In 2017 beschreven we vijf typen scooterrijders in Amsterdam. Met de op handen zijnde regelgeving behoren deze karikaturen binnenkort voorgoed tot de geschiedenis. Een lijstje om bijna nostalgisch van te worden: De vijf typen scooterrijders van Amsterdam

Meer over