'Artsen laks bij voorschrijven medicijnen'

Veel artsen in Nederland houden zich bij het voorschrijven van medicijnen niet aan de regels. Dat concludeert het programma Reporter Radio zondag op basis van onderzoek van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik.

null Beeld Archieffoto ANP
Beeld Archieffoto ANP

Bij 23 medicijnen moeten artsen aan apothekers doorgeven waarom ze het medicijn voorschrijven. Bijna de helft van de artsen en ruim een derde van de specialisten geeft niet door aan de apotheker waarom ze iets voorschrijven, terwijl dat volgens de wet wel verplicht is, aldus Reporter Radio.

Ruud Coolen van Brakel, directeur van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik, noemt de uitkomsten van het onderzoek 'meer dan onthutsend'. Artsen geven in het onderzoek aan dat ze het doorgeven te veel werk vinden. Anderen redenen zijn dat ze er het nut niet van inzien en dat ze het vergeten door te geven.

In maart werd al duidelijk dat er veel problemen zijn met het doorgeven van de reden van voorschrijven bij de 23 medicijnen. Naar aanleiding van een uitzending van Reporter Radio gaf de Inspectie voor de Volksgezondheid het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik toen de opdracht het voorschrijfgedrag van artsen te onderzoeken.

Meer over