Artis toont homoseksueel dierengedrag

AMSTERDAM - Hitsige puberende gorillamannetjes die zich aan elkaar vergrijpen, lesbische Japanse makaken en eieren stelende mannetjesflamingo's: homoseksualiteit onder dieren bestaat. De Amsterdamse dierentuin Artis organiseerde vrijdag een rondleiding in het kader van de Gaypride.

Voorbeelden van homoseksueel gedrag in het rijk der dieren zijn talrijk, legt een woordvoerster van de dierentuin uit. Maar of de dieren zich ook daadwerkelijk homo voelen, is niet duidelijk: in sommige gevallen is het gewoon een gebrek aan beter.
''Gorillamannetjes worden als ze een jaar of zeven zijn uit de groep gejaagd door hun vader. De verstoten mannetjes zoeken elkaar op en ongeveer 21 procent van hen heeft seksueel contact met elkaar. Als ze een jaar of veertien zijn en een eigen groep met vrouwtjes onder zich krijgen, zakt dit homoseksuele contact af naar 2 procent'', aldus de woordvoerster.

Het homoseksuele contact van dieren gaat van knuffelen en seks tot het samen grootbrengen van jongen. Volgens de zegsvrouw willen homoseksuele dieren ook kinderen en stelen hiervoor soms eieren of jongen. Artis hielp onlangs een verliefd flamingomannenpaartje in dierentuin Blijdorp in Rotterdam aan een ei. Het uitgekomen jong is goed door de heren verzorgd.

De woordvoerster vertelt verder: ''Soms zijn stelletjes van hetzelfde geslacht zelfs betere ouders. Zwanenmannen zijn bijvoorbeeld agressiever dan vrouwtjes en dat geeft hun jongen 80 procent overlevingskans, terwijl dat bij een normaal koppel op 30 procent ligt''.

Zelfs onder leeuwen komt homoseksueel gedrag voor. Het zijn de leeuwinnen die bepalen welke man zij als hun koning willen. Mannetjes die geen harem van vrouwen om zich heen hebben, zoeken soms andere mannen op om hun lusten op te botvieren.

De rang van bepaalde dieren lijkt dus effect te hebben op het gedrag van het beest. Bij Japanse makaken is een strikte hiërarchie waarbij een mannetje de baas is en hooggeplaatste vrouwtjes verhinderen dat laaggeplaatste vrouwtjes seks hebben met het machtige mannetje. ''Vandaar dat laaggeplaatste vrouwtjes meer lesbische contacten hebben'', zegt de woordvoerster.(ANP)

Foto EPA Beeld
Foto EPA
Meer over