Column

Arrogantie

THEODOR HOLMAN

Heeft iemand al gezegd dat het ongeluk van prins Friso in de eerste plaats de schuld is van Wilders? En daarna die van Rutte en Verhagen?

Nee?

Hoe kan dat nou?

In de rijksbegroting voor 2011 werd op de totale begroting van 'de Koning' 422.000 euro bespaard. Voor een belangrijk deel ging het daarbij om een versobering van de privévliegregeling voor leden van het Koninklijk Huis, aldus het persbericht daarover.

Het kan niet anders of deze bezuinigingen waren geopperd door Wilders, die een hekel heeft aan het koningshuis. Omgekeerd heeft het koningshuis ook een hekel aan Wilders. Maar dit terzijde.

Met deze begroting stemden VVD, CDA en PVV in.

Majesteit zat klem. Waarop moest ze bezuinigen? Hoezo versoberingen?

Je kunt het je voorstellen: Majesteit roept de kinderen bijeen en vertelt ze dat ze moeten bezuinigen, wat zij beloven te zullen doen.

Wat werd dan geschrapt?

Precies, de kleine dingen die je simpel kunt missen. Een ski-jack - kan nog wel een jaartje mee. Ski-schoenen - de schoenlapper weet er nog wel even raad mee.

En dan bezuinig je ook op zo'n airbag, die relatief duur is en die je niet nodig denkt te hebben omdat je al sinds je derde jaar skiet.

Die airbags kunnen levens redden. Daar moet je niet op bezuinigen.

Was dat dom van Friso?

Nu hij in een kliniek in Oostenrijk ligt, is het misschien onsmakelijk om negatief te zijn. Maar ja, het was heel dom van hem.

Zoals het ook heel dom was bij een ernstige waarschuwing voor lawines van de piste af te gaan! Als sinds Belle et Sébastien op tv was, weet iedereen dat lawines bijna altijd door skiërs worden veroorzaakt.

Ondanks de verwoestende kracht van de natuur moet Friso zich onaantastbaar hebben gevoeld. Daar schuilt iets van arrogantie in. Sterker: dat is arrogantie.

Natuurlijk vind ik niet dat Wilders, Rutte en Verhagen schuldig zijn. Maar tegenwoordig wordt elk ongeluk zo uitgelegd. Zieke moeder met te weinig hulp? Komt door de bezuinigingen. Kind slecht op school? Bezuinigingen.

Op 'schuld' hoeft nooit iemand te bezuinigen. Daarvan heeft iedereen namelijk altijd te veel.

Meer over