Update

Argentinië dient klacht in bij VN om Falklands

Argentinië dient een klacht in bij de Verenigde Naties om de manier waarop Groot-Brittannië de Falkland-eilanden op dit moment 'militariseert'. Dat heeft de Argentijnse president Cristina Fernandez de Kirchner gisteren aangekondigd.

Redactie
De Argentijnse president Fernandez de Kirchner. Achter haar een kaart van de Falklands in de kleuren van de Argentijnse vlag. Beeld afp
De Argentijnse president Fernandez de Kirchner. Achter haar een kaart van de Falklands in de kleuren van de Argentijnse vlag.Beeld afp

Kirchner deed haar uitlatingen tijdens een bijeenkomst van parlementsleden, topambtenaren en veteranen uit de Falkland-oorlog, de strijd die in 1982 om de betwiste eilandengroep werd uitgevochten tussen Argentinië en Groot-Brittannië. Achter Kirchners spreekgestoelte hing een kaart van de Falklands - in Argentinië de Malvinas genoemd - in de kleuren van de Argentijnse vlag.

Torpedobootjager
Groot-Brittannië besloot onlangs een ultramoderne torpedobootjager naar de zuid-Atlantische regio te zenden. Volgens de Britse regering gaat het om een routineoperatie. Kirchner omschreef het gisteren als 'militarisering die een ernstig gevaar vormt voor de internationale veiligheid'.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken liet vannacht in een reactie weten dat de bevolking 'uit eigen vrije wil Brits is. Ze zijn vrij om hun eigen toekomst te bepalen en er komen geen onderhandelingen met Argentinië over de soevereiniteit tenzij de eilanders dat willen.'

Prins William
Ook het recente besluit om de Britse troonopvolger prins William als piloot van een reddingshelikopter voor zes weken op de Falklands te stationeren, wordt door Argentinië opgevat als een belediging. 'Ik had hem liever gezien in burgerkleding', zei Kirchner. Ze riep de Britse premier Cameron op de vrede een kans te geven ('to give peace a chance').

Argentinië besloot gisteren zijn hoogste voetbalcompetitie te vernoemen naar de General Belgrano, een in 1982 door Groot-Brittannië tot zinken gebracht oorlogsschip.

Meer over