Architect Gehry slachtoffer van crisis

Gehry, beroemd onder meer door het veelgeprezen, gewaagde Guggenheim Museum in Bilbao, had zijn erfenis nog verder vorm willen geven in New York en Los Angeles. Foto ANP Beeld
Gehry, beroemd onder meer door het veelgeprezen, gewaagde Guggenheim Museum in Bilbao, had zijn erfenis nog verder vorm willen geven in New York en Los Angeles. Foto ANP

LOS ANGELES - De economische crisis heeft ook hard toegeslagen in de wereld van de grote architectuur. Het personeelsbestand van het wereldberoemde architectenbureau van Frank Gehry is inmiddels gehalveerd.

Gehry Partners, dat nog steeds onder leiding staat van de tachtigjarige starchitect Frank Gehry en behalve het hoofdkantoor in Los Angeles vestigingen heeft in Parijs, New York en Hongkong, stuit op uitstel of afgelasting van grootse en ambitieuze projecten.

Gehry, beroemd onder meer door het veelgeprezen, gewaagde Guggenheim Museum in Bilbao, had zijn erfenis nog verder vorm willen geven in New York (Brooklyn) en Los Angeles (Grand Avenue). Maar hij ziet tot zijn leedwezen dat die projecten zijn stilgelegd wegens de economische malaise. Zelfs Gehry's plan om een eigen huis te bouwen in Venice, Californië is uitgesteld.

Het project in Brooklyn omvat zestien torens. Grand Avenue (drie miljard dollar) is bedoeld om een deel van het centrum van Los Angeles om te bouwen tot een soort Champs Elysées, vlakbij weer een ander beroemd gebouw van Gehry, de Walt Disney Concert Hall.

Het enige lichtpunt in financieel barre tijden is een project in Aboe Dabi dat wél doorgaat. Daarmee hernieuwt Gehry een oude samenwerking, want ook Aboe Dabi krijgt zijn Guggenheim Museum.

Het museum voor moderne kunst wordt gebouwd in de buurt van scheppingen van andere beroemde architecten, zoals Norman Foster, Zaha Adid, Jean Nouvel en Tadao Ando. Het gaat om een project van tweehonderd miljoen dollar.

Zonder Aboe Dabi zou het bureau van Gehry nog veel kleiner zijn geworden. En bijna had hij nee gezegd. Hij vond Aboe Dabi te ver weg en zichzelf te oud. Maar Guggenheimdirecteur Thomas Krens wist hem over te halen. Frank Gehry ziet het project nu als het enige middel om de crisis te overleven. (HET PAROOL)

null Beeld
Meer over