'Arabische Liga wil internationale vredesmissie in Syrië'

De leden van de Arabische Liga willen al het diplomatiek contact met Syrië verbreken. Ook pleit de Liga voor het instellen van een internationale vredesmissie in Syrië.

Reuters/Redactie/ANP
In Sanaa, de hoofdstad van Jemen, was vandaag een solidariteitsmars voor Syrië. 'Bashar, ga weg', staat op de vlag. Dat verwijst naar de Syrische president Bashar al-Assad. © ANP Beeld
In Sanaa, de hoofdstad van Jemen, was vandaag een solidariteitsmars voor Syrië. 'Bashar, ga weg', staat op de vlag. Dat verwijst naar de Syrische president Bashar al-Assad. © ANP

Dat kwamen de ministers van Buitenlandse Zaken van de pan-Arabische organisatie vandaag overeen.

De leden namen een resolutie aan die de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties oproept om samen met de Liga een vredesmissie te starten in Syrië.

De Liga wil minstens 3000 soldaten naar Syrië sturen. Met het besluit van de Liga staat vast dat de missie van Arabische waarnemers in het land niet zal worden hervat. Die missie kreeg veel kritiek, onder meer van de oppositie in Syrië, omdat ze te voorzichtig te werk ging en het geweld in het land niet hard genoeg veroordeelde.

De Liga besloot met de resolutie ook om intensief contact te onderhouden met de Syrische oppositie en ze 'alle mogelijke politieke en materiële steun te geven'.

Volgens de leden is het geweld tegen burgers in Syrië een schending van het internationaal recht en 'verdienen de overtreders het om te worden gestraft'.

De Arabische landen vinden ook dat de bestaande economische sancties tegen Damascus moeten worden aangescherpt.

De Arabische ministers van Buitenlandse Zaken spraken vandaag in Caïro over de toekomst van de waarnemersmissie in Syrië. Vanmiddag werd bekend dat de leider van de waarnemersmissie opstapt.

Meer over