APR verkiest Arabische zender boven RTL7

AMSTERDAM - De Algemene Programmaraad (APR) in Amsterdam wil de Arabische familiezender Rotana Music Europe in het zenderpakket in Amsterdam, Purmerend en Zaanstad.Die moet in de plaats komen van RTL7, dat kampt met lage kijkcijfers. De APR zal dit advies uitbrengen aan kabelexploitant UPC. Dat zei voorzitter Bart Robbers van de programmaraad maandagavond na afloop van de vergadering waarin tot het advies was besloten.

Kijkers konden tot afgelopen vrijdag reageren op het conceptadvies van de programmaraad. De reacties waren volgens Robbers zeer divers. Veel kijkers zeiden de sport van RTL7 te zullen missen.

Volgens de voorzitter zou UPC het probleem makkelijk kunnen oplossen door er één of twee zenders bij te plaatsen. Dan komt RTL7, die in het advies reserve staat, in ieder geval weer in het pakket. Ook RAI Uno zou er dan weer bij kunnen.

Secretaris Els van Loenen van de APR had voor de vergadering al laten weten dat RTL7 volgens de programmaraad weinig toegevoegde waarde heeft. De raad kiest volgens haar op basis van de bevolkingssamenstelling van Amsterdam en tien omliggende gemeentes voor de Arabischtalige zender. Ook past de zender volgens Van Loenen in een pluriform pakket, een van de eisen van de Mediawet.

UPC is niet verplicht het advies van de APR te volgen. Robbers liet weten dat de kabelexploitant dat tot nu toe wel steeds heeft gedaan.

Een woordvoerster van RTL7 had eerder op maandag nog gezegd zich geen zorgen te maken, omdat UPC beslist. Wel vond zij het raar dat RTL7 eventueel van de kabel zou moeten, omdat de zender volgens haar juist een specifiek aanbod verzorgt met zakennieuws en live voetbal- en autosportwedstrijden.

Tweede Kamerlid Martin Bosma van de Partij voor de Vrijheid (PVV) stelde hier maandag Kamervragen over aan minister Ronald Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

Het totale pakket van Groot-Amsterdam bestaat uit 31 zenders.

Hiervan behoren vijftien tot het wettelijke basispakket.

Programmaraden adviseren kabelbedrijven over de samenstelling van deze basispakketten en waken over de verscheidenheid van de aangeboden zenders. De Stichting Algemene Programma Raad brengt elk jaar advies uit aan UPC. (ANP)

Meer over