Apple staat controle toe in 'doodsfabrieken'

Computerfabriek Apple heeft naar eigen zeggen de onafhankelijke organisatie Fair Labor Association toegestaan de arbeidsomstandigheden te controleren in de omstreden fabrieken in China, waar het Amerikaanse concern zijn iPhones en iPads laat fabriceren.

Werknemers in een van de fabrieken van Foxconn. Beeld afp
Werknemers in een van de fabrieken van Foxconn.Beeld afp

Na aanhoudende berichten over zelfmoorden en erbarmelijke werkomstandigheden in ondermeer de lage-lonen-fabrieken van Foxconn in China, waar Apple zijn productie heeft uitbesteed, gaf Apple vorige maand voor het eerst informatie over over zijn fabrikanten in Azië.

Volgende maand zal de Fair Labour Association rapporteren over de arbeidsomstandigheden bij de Applefabriek in China.

Foxconn bouwt ook spelcomputers voor Microsoft, zoals de Xbox, en levert apparatuur voor de merken Dell en HP.

Controles
In de Zuid-Chinese fabrieksstad Shenzhen is Foxconn de belangrijkste werkgever voor elektronica apparatuur voor bedrijven in Amerika. Het concern heeft honderdduizenden arbeiders. De Fair Labor Association is daar begin deze week, volgens Apple, begonnen aan controles op de werkomstandigheden.

Zelfmoorden van werknemers in 2010 brachten de arbeidsomstandigheden onder de aandacht van de wereld. Onduidelijk is of de werkdruk hier oorzaak van is.

Er waren eerder al berichten over schadelijke gifstoffen die de werknemers moesten doorstaan. Ook agressieve schoonmaakmiddelen en explosies zouden in de fabrieken mensen in hun gezondheid hebben aangetast. (Marc Laan)

Meer over