Apple en Google verwijderen plastische-chirurgie-apps na storm van kritiek

Een app waarin kinderen een virtuele scalpel ter hand moeten nemen om een liposuctie uit te voeren op een meisje met veel overgewicht, is per direct uit de virtuele winkel van Apple gehaald. De gratis app, die zich richt op kinderen vanaf negen jaar, kreeg de afgelopen dagen veel kritiek te verduren. Google heeft een soortgelijke app verwijderd.

Thomas van der Kolk
Afbeelding uit de app Beeld App Store, via Mashable
Afbeelding uit de appBeeld App Store, via Mashable

'Dit onfortuinlijke meisje heeft zo veel extra gewicht dat geen enkel dieet haar nog kan helpen', zo luidt de omschrijving van de app in de App Store van Apple. 'In onze kliniek kan zij een operatie ondergaan die liposuctie wordt genoemd en die haar slank en mooi zal maken. We zullen kleine incisies moeten maken in probleemgebieden en extra vet moeten wegzuigen. Wil jij haar opereren, dokter?' De app heet 'Plastic Surgery & Plastic Doctor & Plastic Hospital Office for Barbie' en is gemaakt door Corina Rodriquez. Sinds januari 2013 was de applicatie beschikbaar in de App Store, schrijft The Guardian.

'Extreem beschadigend'
Volgens de feministe Laura Bates van vrouwenrechtenorganisatie Everyday Sexism project is de app 'extreem schadelijk' voor het lichaamsbeeld van jonge kinderen. 'We roepen Apple op om te heroverwegen of iTunes wel geschikt is om dit soort dingen aan kinderen aan te bieden', zegt ze tegenover The Guardian.

De app is teveel op het lichaam van vrouwen gefixeerd en kinderen krijgen op deze manier de indruk dat alles om het uiterlijk draait, meent Bates. 'Het gebruik van de naam Barbie maakt de app nog aantrekkelijker voor kinderen om te downloaden. En hij is ook nog eens gratis.' De app heeft niets te maken met de bekende barbiepoppen van speelgoedfabrikant Mattel. Bates kreeg vooral op Twitter veel bijval.

Rodriquez heeft nog meer apps gemaakt, waaronder 'Leg & Foot Surgery & Doctor', 'Hospital Office for Barbie' en een aantal apps waarbij een make-over gedaan kan worden. Die zijn nog altijd in de App Store te vinden.

Ook Google
Everyday Sexism pleitte ook voor het verwijderen van een soortgelijke app uit de Google Play-store van Google. Ook die app is inmiddels verwijderd. 'Plastic Surgery' is gemaakt door Natalya Staritsyna en gaat over Barbara, 'die van chocola en hamburgers houdt'. 'Plastische chirurg gaat een operatie op haar lichaam en gezicht verrichten om schattige Barbara haar uiterlijk terug te geven', aldus de beschrijving. Everyday Sexism nam het voortouw in het twitterprotest.

Google en Apple hebben geen commentaar gegeven op het verwijderen van de apps.

null Beeld App Store, via Mashable
Beeld App Store, via Mashable
Meer over