Applaus voor Hillary Clinton

Hillary Clinton betreedt het podium. Foto EPA/Shawn Thew Beeld
Hillary Clinton betreedt het podium. Foto EPA/Shawn Thew

DENVER - De Democratische partijconventie heeft Hillary Clinton met lang, bruisend applaus onthaald. Even na 04.40 uur woensdagochtend (onze tijd) liep de voormalige rivale van Barack Obama in een oranje mantelpak het podium op in het Pepsi Center in het Amerikaanse Denver.

De uitzinnige menigte liet Clinton bijna niet aan het woord. ''Ik ben hier als een trotse moeder, een trotse senator uit New York, een trotse Amerikaanse en een trotse aanhanger van Barack Obama'', aldus Obama's voormalige rivale. Obama en Clinton hebben elkaar tijdens de voorverkiezingen een maandenlange strijd geleverd om de nominatie voor de Democratische presidentskandidatuur.

''Barack Obama is mijn kandidaat, en hij moet onze president zijn'', aldus Clinton voor de duizenden congresgangers. ''Of jullie voor mij of voor Barack hebben gestemd, het is nu tijd ons samen te sluiten als een partij met een doel'', aldus Clinton, ''Wij zijn hetzelfde team.

Net als Michelle Obama maandag legde Clinton de nadruk op Amerikaanse waarden: hard werk, plichtsbesef en familiewaarden. Ook greep zij een oud stokpaardje weer op: een ziektekostenverzekering voor alle Amerikanen. Tijdens het presidentschap van haar man Bill had zij daar vergeefs voor gestreden.

Op buitenlands politiek terrein sprak Clinton zich uit voor een beëindiging van de oorlog in Irak. Ook hekelde zij de Amerikaanse afhankelijkheid van Chinese leningen en Saudische olie. (ANP)

Meer over