Apothekers in ongelijk gesteld

AMSTERDAM - Zorgverzekeraar Uvit mag van de rechter apothekers dwingen alleen medicijnen aan patiënten te leveren die staan op de lijst van goedkope middelen van de zorgverzekeraars.

Dit heeft de rechtbank in Utrecht gisteren bepaald in een zaak die Uvit had aangespannen tegen apothekersorganisatie Mediq. De apothekers weigerden mee te werken aan het zogenoemde preferentiebeleid van de verzekeraar.

Mediq wil zich wel houden aan de lage prijzen die Uvit voorschrijft, maar wenst zelf te bepalen welke medicijnen hiervoor worden geleverd. De apothekers hebben hier belang bij, omdat de medicijnfabrikanten bonussen en kortingen geven bij grote afname van hun pillen.

Volgens de rechter is Mediq echter gewoon per contract verplicht de door de verzekeraar aangewezen medicijnen te leveren. De verzekeraar laat weten opgelucht te zijn door de uitspraak, 'omdat anders de bodem onder ons preferentiebeleid zou zijn weggevallen'.

Met hun preferentiebeleid willen de verzekeraars de prijs van merkloze medicijnen omlaag brengen. In mei bleek dat als gevolg van dit beleid de prijs van veel medicijnen tot wel negentig procent kon dalen.

De zorgverzekeraars, en dus de consumenten, 'hebben jarenlang honderden miljoenen te veel betaald voor deze merkloze geneesmiddelen,' aldus een woordvoerder van Uvit, de maatschappij die is ontstaan uit de fusie van de verzekeraars Univé, VGZ, IZA en Trias.

In 2006, het eerste jaar van de nieuwe zorgpolis, stegen de medicijnkosten tot 4,3 miljard euro. Het was de sterkste stijging sinds jaren. Hiervan ging ruim een miljard euro per jaar op aan patentvrije, merkloze medicijnen.

Er loopt nog een kort geding van de zorgverzekeraars Menzis en Uvit tegen apotheken in het Overijsselse Hardenberg, die ongehoorzaam zijn. De rechter doet in die zaak op 26 augustus uitspraak. (HET PAROOL)

Foto ANP/Koen Suyk Beeld
Foto ANP/Koen Suyk
Meer over