'Apotheken gaan hiv-thuistest verkopen'

Bij gespecialiseerde apotheken in grote steden is vanaf komende week voor het eerst een hiv-thuistest te koop.

Het Parool
Een hiv-test kan binnenkort ook gewoon thuis. Beeld anp
Een hiv-test kan binnenkort ook gewoon thuis.Beeld anp

Dat meldt de NOS. Tot nu toe konden mensen zich bij de huisarts of een soa-poli van de GGD laten testen. Met de vingerpriktest kun je thuis binnen vijf minuten het resultaat aflezen.

De vingerpriktests zijn bedoeld voor mensen die het moeilijk vinden om naar een arts te gaan of die een test thuis makkelijker of prettiger vinden.

Ook is er groep mensen die nu nog helemaal niet test en naar schatting weten zo'n 2800 mensen in Nederland niet dat ze hiv hebben. Het is een van de redenen waarom er ieder jaar - volgens een schatting van het Aidsfonds - nog meer dan honderd mensen sterven aan de gevolgen van hiv en aids.

'Onlinetest onbetrouwbaar'
Het Aidsfonds en de GGD zijn positief over de thuistest, als tenminste de voorlichting rond de test op orde is. Zo moet de koper van de test weten dat bij slecht nieuws een bezoek aan de huisarts direct noodzakelijk is.

Volgens apotheker Taco van Witsen van de Schinkel Apotheek, die de test zal gaan aanbieden, zullen dit soort gesprekken niet midden in de apotheek gevoerd worden. 'Dat doen we in een ruimte apart met die mensen die daar behoefte aan hebben.'

Thuistests zijn momenteel al wel online te krijgen, maar die tests zouden illegaal en vaak onbetrouwbaar zijn.

Lees ook: Aantal hiv-diagnoses in Amsterdam in 5 jaar gehalveerd en Hiv-arts van het eerste uur Peter Reiss: 'Elke nieuwe infectie is er een te veel'

Meer over