Anti-piraterij wet ACTA naar EU-Hof

De antipiraterijwet, ook bekend als ACTA, wordt voorgelegd aan het Europees Hof van Justitie. Dat maakte Europees Commissaris Karel De Gucht (Handel) vandaag bekend.

ANP/Redactie
Demonstrant tegen ACTA in de Letse hoofdstad Riga. Beeld REUTERS
Demonstrant tegen ACTA in de Letse hoofdstad Riga.Beeld REUTERS

De Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) is een verdrag dat piraterij en de handel op internet tegengaat. De wet riep veel tegenstand op. Er wordt gevreesd voor een beperking van de vrijheid van het gebruik van internet. De Gucht bestreed dat, maar laat nu het hoogste rechtsorgaan binnen de Europese Unie duidelijkheid geven over de regels.

'We moeten een debat kunnen voeren op basis van feiten, niet op basis van geruchten', aldus De Gucht. 'We moeten de mist van onduidelijkheid openbreken.'

Ook in Nederland leven er grote bezwaren. De Tweede Kamer heeft het kabinet opgeroepen de wet niet te ondertekenen. Het ministerie van Economische Zaken zei toen in een reactie dat het verdrag niet verder gaat dan Europese en Nederlandse regels. Minister Maxime Verhagen beloofde de twijfels van de Kamer door te geven aan de Raad van State, als hij het ontwerp-verdrag daar ter advisering voorlegt.

Meer over