Anne Frank Stichting nieuwe eigenaar huis familie Frank

Het voormalig woonhuis van Anne Frank in de Rivierenbuurt is voor 450.000 euro door woningcorporatie Ymere verkocht aan de Anne Frank Stichting. Het wordt gehuurd door het Nederlands Letterenfonds, die het onderverhuurt aan schrijvers in nood.

Hanneloes Pen en Ton Damen
Een van de kamers in de voormalige woning van de familie Frank. Beeld ANP
Een van de kamers in de voormalige woning van de familie Frank.Beeld ANP

De betrokken partijen gaven donderdag in de woning aan het Merwedeplein 37-II een toelichting. Eigenaar Ymere moet het appartement afstoten vanwege aangescherpte wetgeving voor corporaties, die vrijwel alleen nog huizen aan de laagste inkomens verhuren.

Het pand is met toestemming van het ministerie van Binnenlandse Zaken onder de marktprijs verkocht. Directeur Eric van Kaam van Ymere: "Deze prijs is de waarde van de woningen plus een investering voor renovatie. De taxatieprijs is laag omdat de eigenaar geen hoge huur kan vragen."

Twee partijen
Het Joods Historisch Museum heeft op verzoek van het Anne Frank Fonds in Bazel meegedacht over herbestemming. Emile Schrijver, algemeen directeur van het JHM: "Er waren twee partijen, de Anne Frank Stichting (AFS) en een partij die niet genoemd wil worden." Uiteindelijk besloot Ymere voor de AFS te kiezen vanwege de link met Anne Frank.

Ronald Leopold, directeur van de AFS, zei dat er in het schrijvershuis nieuwe activiteiten komen. Hij denkt aan enkele bezichtigingen per jaar. Ook wordt overwogen in het huis lezingen of boekpresentaties te houden.

"Het moeten activiteiten op een laag pitje zijn," zegt Leopold. "De buurt zit niet te wachten op toeristen. Bovendien moeten we rekening houden met schrijvers die beveiligingsrisico's lopen." Eerder werd gesproken over het scheiden van het originele woonhuis op de tweede etage en de bovenverdieping waar de schrijver dan kon wonen, maar daar weet Leopold niets van.

Goed huisvaderschap
AFS verhuurt het huis onder voorwaarden aan het Letterenfonds. Leopold: "In het huurcontract staat dat het huis netjes bewoond moet worden, naar maatstaven van 'goed huisvaderschap'." Het Letterenfonds maakt nadere afspraken, zoals dat er niet in het huis wordt gerookt.

Tussen 2005 en 2014 was het appartement ook in gebruik voor vluchtende schrijvers. Huurder was het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Schrijvers werden voorgedragen door Stichting Amsterdam Vluchtstad, onderdeel van het in 1997 door Salman Rushdie opgezette netwerk voor schrijvers op de vlucht.

Schimmel
Gert-Jan Jimmink van de gelijknamige buurtboekhandel ontdekte in 2003 dat de toenmalige eigenaren Dirk-Jan Paarlberg en David Beesemer het huis samen met andere woningen wilde verkopen. Ymere nam daarop het huis over.

Tot ontzetting van de buurt brak er in 2014 brand uit in de woning door kortsluiting in een oude televisie. Volgens Jimmink, die het huis had bezocht, was de woning verwaarloosd. Het behang hing aan flarden aan de muur en in de keuken stond een ijskast met schimmel. Daarna stond het huis bijna drie jaar leeg en werd het voor de tweede keer gerestaureerd.

Meer over