Anna Wintour mogelijk nieuwe VS-ambassadeur

Wordt het binnenkort de ambassadeur draagt Prada? Dat is goed mogelijk. De Amerikaanse president Barack Obama ziet Anna Wintour, hoofdredacteur van modeblad Vogue, namelijk wel zitten als de volgende ambassadeur van Frankrijk of Engeland. Dat zeggen twee ingewijden tegen financieel persbureau Bloomberg.

redactie
Anna Wintour. Beeld afp
Anna Wintour.Beeld afp

De in Engeland geboren Wintour is namelijk een van de belangrijkste fondsenwervers van de herverkiezingscampagne van Obama geweest en het is in Amerika niet ongebruikelijk om belangrijke donateurs te belonen na een succesvolle campagne. Na de presidentscampagne van 2008 werd een aantal fondsenwervers beloond met een diplomatieke post. In totaal nomineerde Obama toen 59 ambassadeurs, waarvan er 40 geen diplomatieke ervaring hadden.

Onder hen waren Dan Rooney, de eigenaar van het Pittsburgh Steelers football team die sinds 2008 in Ierland zit, de voormalige directeur van Jim Henson Co. Charles Rivkin (die zit nu in Frankrijk), en ex-bankier Louis Susman in Engeland. Het is waarschijnlijk dat deze diplomaten geen tweede termijn zullen uitzitten.

Concurrentie
De 63-jarige Wintour heeft wel concurrentie voor de post in Londen: Matthew Barzun, voorzitter van de Obama's campagne, heeft ook interesse in de plek. Net als Wintour is Barzun een van tien beste fondsenwervers voor Obama, zij haalden beide voor de 2012 campagne meer dan een half miljoen dollar op.

De hoofdredactrice reageerde zelf niet op de speculaties, maar een woordvoerster van Vogue stelt dat de hoofdredactrice geen interesse heeft in een diplomatieke functie. 'Ze is heel blij met haar huidige baan,' aldus Megan Salt.

Het is overigens niet de eerste keer dat Wintour genoemd wordt als mogelijke ambassadeur. Afgelopen zomer werd hier ook al over gespeculeerd toen de Britse krant The Guardian daar een stuk over publiceerde.

Meer over