Mijn Amsterdam

Anna Drijver: ‘Ik voelde me al vroeg verbonden met de stad’

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: Anna Drijver.

Misha Melita
null Beeld Tammy van Nerum
Beeld Tammy van Nerum

Eerste keer in Amsterdam

“Dat moet met mijn oma en mijn moeder zijn geweest. Mijn oma heeft lang in Amsterdam gewoond, op het Rokin. Ik voelde me al vroeg verbonden met de stad. Ik heb een keer meegedaan aan het programma Verborgen verleden, toen bleken mijn voorouders óók uit Amsterdam te komen. Voor mij voelt de stad als een natuurlijk thuis. Ik vind het leuk dat ik bewust de keuze heb gemaakt om naar Amsterdam te verhuizen.”

Café

“Festina Lente is mijn favoriete café. Ik kom er niet meer dagelijks, maar ik kwam er altijd toen ik net met Benja (Bruijning, red.) ging. Hij werkte daar en ik hing als een barfly aan de bar. Het heeft een typische sfeer, ik hoop dat het nooit verandert.”

Theater

“Toch Bellevue. Daar spelen gerenommeerde gezelschappen, maar ook experimentele en beginnende makers. Circus Treurdier is daar zo'n beetje begonnen – dat zijn mensen uit mijn jaar van de toneelschool, dus ik kwam er vaak. Zelf heb ik daar in een lunchvoorstelling gespeeld die Benja had geschreven, Niet zo bedoeld. Onze beste vrienden speelden mee, het was de leukste tijd ooit.”

Concertzaal

“Ik ben niet zo'n concertganger, ik ga alleen naar dingen die ik goed ken. En naar Beyoncé, als ik de kans krijg. De mooiste concerten die ik in Amsterdam zag, waren in Paradiso. Typhoon bijvoorbeeld, dat was magisch.”

Restaurant

“Beulings, dat is mijn lievelings. Het is klein en intiem, Lisja is de sommelier en haar man Bas is een geweldige kok. Ik eet geen vlees en hij maakte een keer biefstukzwam voor me; heerlijk. Daar wil ik dan tot diep in de nacht blijven zitten, tot het personeel met een wijntje aan de bar zit.”

Mooiste brug

“De Nijlpaardenbrug, van Artis naar het Entrepotdok. Ik hou erg van bruggen. Ik vind het geen probleem als de brug openstaat. Dan kijk ik naar hoe de duiven rustig blijven zitten en de bewegwijzering van het fietspad ineens verticaal staat.”

Museum

“'t Schip, daar was ik deze zomer. Sowieso was het er heerlijk, omdat het buiten tweehonderd graden was en binnen de airco aanstond. Maar de collectie was ook interessant. Aan de hand van architectuur vertellen ze een menselijk verhaal. Het is een soort domino-effect: eerst leer je over de architectuur van de stad waar je doorheen fietst, dan leer je dat het een plan was van de overheid en daardoor leer je hoe Nederland in elkaar zit, wat voor beleid er was. Eerder waren het krottenwijken, aan de gracht woonden mensen in de shit en de schillen – vreselijk. Je gaat toch anders kijken naar je stad.”

Beulings Beeld Tammy van Nerum
BeulingsBeeld Tammy van Nerum

Amsterdam voor kinderen

“Sinds ik een peuter heb, heeft de stad zich op een andere manier voor me geopend. Er zijn bijvoorbeeld geweldige bibliotheken – altijd leuk met kinderen. En al die badjes in de parken, zoals het Gibraltarbadje in Bos en Lommer. Daar komt iedereen en alles samen.”

Standbeeld

“Het Picassobeeld in het Vondelpark, een soort vogel, vis en stier ineen. Het zit ook in mijn eerste roman, Je blijft: de hoofdpersoon gaat daar vaak chillen met vrienden. Door het schrijven ervan heb ik een soort fake herinnering aan die plek. Dat heb ik wel vaker, door mijn werk. Ik heb ook altijd het gevoel dat ik een affaire heb gehad met Barry Atsma, haha.”

Wil niet dood gevonden worden

“Op het Damrak, daar fiets ik omheen. Ik heb geen idee hoe het er nu uitziet, maar het was altijd een beetje liefdeloos. Ik vind het jammer als toeristen daar rondhangen, ik zou ze het liefst allemaal meenemen om voor ze te koken en ze de léuke dingen van de stad te laten zien.”

Favoriet vervoermiddel

“De fiets, natuurlijk. Bij elk elektrisch stepje dat ik zie, denk ik: why?”

Dit kan veel beter

“Sommige fietsrekken; ze zijn vol en onhandig. En nog iets: die gebreide mutsen met 'Amsterdam' erop, met die oorflappen. Die heb ik nou wel gezien. Ik daag elke ontwerper, iedereen die iets op Etsy doet, uit om daar iets leukers voor te bedenken.”

Mooiste park

“Westerpark. Met politici die naar Pauw of Jinek lopen en aan de andere kant zitten mensen op het terras en komen kinderen uit de bioscoop. Alles door elkaar, dat is wat mij betreft waar Amsterdam om gaat.”

Nijlpaardenbrug Beeld Tammy van Nerum
NijlpaardenbrugBeeld Tammy van Nerum
Meer over