Update

Anil Ramdas herdacht in De Balie

De overleden schrijver, televisiemaker en journalist Anil Ramdas is vanavond in het Amsterdamse debatcentrum De Balie herdacht. De avond was live te volgen via de website van De Balie. Volgens een woordvoerder was de herdenkingsavond snel uitverkocht.

Redactie
Archieffoto Anil Ramdas. © ANP Beeld
Archieffoto Anil Ramdas. © ANP

In een twee uur durend programma werd stilgestaan bij Ramdas' intellectuele erfenis. Het was een programma vol theater, muziek, filmbeelden, fragmenten uit televisieprogramma's, interviews en debatten. Onder meer Pieter Hilhorst, Chris Keulemans en Manon Uphoff werkten mee aan het programma. De webcast wordt later op de avond herhaald.

Ramdas overleed op 16 februari, zijn 54ste verjaardag. De familie sprak van 'een zelfverkozen dood'.

Paramaribo
Anil Ramdas werd op 16 februari 1958 in Paramaribo geboren. Hij studeerde sociale geografie aan de Universiteit van Amsterdam. Al snel begon hij met het schrijven van stukken en werd in 1989 redacteur van opinieblad De Groene Amsterdammer.

In 1992 kwam daar NRC Handelsblad bij. Ook maakte hij van 1995 tot 1997 een reisprogramma voor de de VPRO en presenteerde hij voor de NTR. Van 2003 tot en met 2006 was hij directeur van De Balie, waar hij opstapte nadat het debatcentrum in financiële problemen raakte.

De laatste jaren schreef Ramdas onder meer de boeken Paramaribo: de vrolijkste stad in de jungle (2009) en zijn eerste roman, Badal (2011). Ook presenteerde hij voor de VPRO het opinieprogramma Z.O.Z.

Meer over