Plus

André Kuipers in Ziggo Dome: 'Ook normale mensen kunnen astronaut worden'

André Kuipers verkocht dit weekend drie keer de Ziggo Dome uit. De Space Experience Live moest de 13.000 bezoekers meenemen op zijn ruimtereis.

Vera Spaans
Zelfs op de avond van Sint-Maarten zaten er 13.000 mensen in de concertzaal in Amsterdam-Zuidoost. Beeld ANP
Zelfs op de avond van Sint-Maarten zaten er 13.000 mensen in de concertzaal in Amsterdam-Zuidoost.Beeld ANP

Misschien dat hij Freek Vonk in populariteit nog een eindje voor zich moet dulden, maar André Kuipers verkocht dit weekend drie keer de Ziggo Dome uit.

Zelfs op de avond van Sint-Maarten zaten er 13.000 mensen in de concertzaal in Amsterdam-Zuidoost. "Ik mag dan astronaut zijn, wij zijn allemaal astronauten van het ruimteschip Aarde!" roept André Kuipers als hij het kleine ronde podium in het midden van de zaal opstapt.

Hij vertelt over het heelal, over Venus, het kleine zusje van de Aarde, over de grote gasreuzen Jupiter en Saturnus, en over hoe er meer sterren zijn dan zandkorrels op alle stranden van de wereld.

Galileo Galilei
Onder een cilindervormig scherm staat hij, in astronautenpak. Uit het dak komen grote ballen als planeten tevoorschijn, lichteffecten onderstrepen zijn verhaal. Met groot gemak leidt hij het publiek langs Copernicus via Galileo Galilei naar Neil Armstrong, en van daar naar hemzelf: "Die ruimte, dat werd ook mijn droom."

Hij vertelt over zijn sciencefictionstrips, de Thunderbirds, en over de bril van de Amerikaanse ruimtevaarder John Young. "Ho wacht eens, dacht ik, ook normale mensen kunnen astronaut worden!"

Misschien is dat wel de magie van André Kuipers: hij mag dan wel twee keer naar de ruimte zijn gegaan, hij is uiterst benaderbaar, en praat nog steeds met een vet Amsterdams accent.

Als hij dan ook nog eens vertelt dat hij hoogtevrees heeft, hoor je de zaal naar adem happen. In die zaal zitten opvallend veel ouderen, en verder vooral gezinnen. Met kinderen die geen 'ieuw' zeggen als wordt verteld dat van de urine van astronauten weer drinkwater wordt gemaakt, maar je gewoon kalmpjes gaan uitleggen hoe dat werkt.

Kappersbezoek
Het hoogtepunt zit in het midden: als de zaal wordt meegenomen naar de ruimte. Kuipers vertelt gedetailleerd over de voorbereidingen. Hoe je in een gipsbad moet om een stoel te laten maken. Waarom de lancering in Kazachstan was. (In de buurt van de evenaar draait de aarde sneller, en krijg je als raket dus alvast een zetje mee) Dat in technisch Russisch 'doe aan' en 'doe uit' ongeveer hetzelfde klinkt, en dat hij bij het rituele kappersbezoek twee dagen voor de lancering maar wat foto's is gaan nemen.

Even wordt het ontroerend, bij het meeslepende Sorry van Kyteman, dat speelt als hij afscheid moet nemen van zijn familie. En dan moet hij tweeënhalf uur wachten voor vertrek, vastgebonden in zijn stoel.

Om de tijd te doden had de bemanning muziek uitgezocht. Kuipers koos het min of meer toepasselijke Pastorale van Ramses Shaffy en Vlieg met me mee van Trijntje Oosterhuis.

Als Oosterhuis dan zelf het podium opstapt om het te zingen, en daarna de cilinder van het scherm met vuurwerk en rookeffecten de raket zelf vormt en 'opstijgt', is het voor even de Space Experience waarvoor iedereen is gekomen.

De rest van de avond draait vooral om de ervaring van André Kuipers zelf - maar zeker voor de jonge bezoekers is dat al spannend genoeg. "Wat is jouw droom?" zegt Kuipers op het eind. "Lijkt die onbereikbaar? Dat leek de mijne ook. Maar de sterren zijn binnen handbereik."

Ook met André Kuipers op ruimtereis? In november 2018 keert de Space Experience terug in de Ziggo Dome. Kaarten hiervoor zijn nu al te koop.

Meer over