'ANC biedt partij Mugabe hulp aan'

De Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC heeft aangeboden de partij ZANU-PF van de Zimbabwaanse president Robert Mugabe te helpen bij de volgende verkiezingen. Dat meldden lokale media.

ANP/Redactie
Robert Mugabe Beeld reuters
Robert MugabeBeeld reuters

Secretaris-generaal Gwede Mantashe van het ANC zou dat zaterdag hebben gezegd tijdens het jaarlijkse congres van ZANU-PF. Het ANC zou onder meer een campagneteam willen sturen om met de strategie te helpen.

'Het is belangrijk voor de ZANU-PF om verloren terrein terug te winnen en door te kunnen gaan met het vertegenwoordigen van de aspiraties van het volk van Zimbabwe', zei Mantashe volgens The Sunday Times uit Johannesburg.

Kritiek
De boodschap is opvallend omdat Mantashe in het verleden het dictatoriale bestuur van Mugabe (87) geregeld heeft bekritiseerd. Die regeert sinds 1980. Vermoedelijk gaan de Zimbabwanen volgend jaar naar de stembus. Mugabe, die kampt met ernstige gezondheidsproblemen, zei op het congres niet aan aftreden te denken.

ZANU-PF vormt sinds 2009 een coalitieregering met de oppositiepartij van premier Morgan Tsvangirai. Mugabe omschreef die combinatie zaterdag als een 'monster' die moet worden begraven. De eenheidsregering heeft Zimbabwe een grote mate van stabiliteit gebracht. Veel mensen in Zimbabwe vrezen echter dat verkiezingen opnieuw tot chaos zullen leiden.

Meer over