Amsterdamse technologiebedrijven halen samen 325 miljoen op

De miljoenen stromen binnen bij Amsterdamse technologiebedrijven. Afgelopen jaar haalden ze meer dan 325 miljoen euro op bij, veelal Amerikaanse, investeerders.

Michiel Couzy
null Beeld TRIK
Beeld TRIK

WeTransfer, gevestigd aan de Oostelijke Handelskade, zorgde voor de meest recente investering: de Amerikaanse financier Highland Capital Partners steekt 22 miljoen euro in de onderneming die technologie heeft ontwikkeld om grote databestanden als kleine pakketjes te kunnen mailen.

Veel meer Amsterdamse bedrijven hadden succes. Adyen sloot een paar maanden geleden nog een megadeal door 220 miljoen euro op te halen. Het bedrijf ontwikkelt een digitaal betaalsysteem. Maar ook Elasticsearch en Bright Computing haalden meer tien miljoen op.

Aanbod van geld
En dan zijn er nog tal van kleinere miljoenendeals, zoals voor digitale kiosk Blendle - drie miljoen euro en voor 3DHubs, dat vier miljoen kreeg voor het beschikbaar stellen van 3D printers. Investeerders spreken van een investeringsgolf.

Sake Bosch van investeerder Prime Ventures: 'De afgelopen jaren zijn veel nieuwe, innovatieve bedrijven gestart, die op het punt staan internationaal door te breken. Zij halen nu makkelijker groeikapitaal op.'

Het aanbod van geld neemt ook toe. Prime heeft onlangs een nieuw fonds van 130 miljoen opgezet om te investeren in Europese technologiebedrijven. Alexander Ribbink, bekend van TomTom en Ben Verwaayen, die tal van internationale bedrijven leidde, werken ook aan een nieuw fonds.

Lees vandaag (18-2) meer in Het Parool: In de nieuwe economie schijnt de zon.

Meer over