Amsterdamse politiechef vervolgd om verduistering

Het Openbaar Ministerie gaat de Amsterdamse politiecommissaris Ad Smit (64) vervolgen voor verduistering in dienstbetrekking.

Paul Vugts
null Beeld anp
Beeld anp

De rijksrecherche heeft in een uitvoerig onderzoek volgens justitie sterke aanwijzingen gevonden dat hij jarenlang toegangskaarten privé heeft gebruikt van voetbalwedstrijden en concerten in de Arena en de Ziggo Dome.

Smit zou van 2009 tot 2014 'structureel', ook met vrienden en familieleden, van politiebudget naar wedstrijden en concerten zijn gegaan en diners hebben betaald - zonder functioneel doel.

Smit was op 16 november buiten functie gesteld in afwachting van het verdere onderzoek, dat toen al maanden liep. Hij ontkent stellig iets onoorbaars te hebben gedaan en is hoogst verontwaardigd over de beschuldigingen.

Smit en zijn advocaat hebben dinsdag het einddossier ontvangen, zodat ze zijn verdediging kunnen voorbereiden. Smits advocaat Job Knoester liet dinsdag weten dat Smit de beschuldigingen ontkent. "Hij is strijdbaar en ziet een eventuele strafvervolging met veel vertrouwen tegemoet."

Zes getuigen
De afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) van de landelijke politie gaat een breder onderzoek doen naar mogelijke andere betrokken politiefunctionarissen.

De commissaris Ad Smit had sinds 1976 een roemrijke carrière binnen de Amsterdamse politie. In de onderzochte periode was hij districtschef van Amsterdam-Oost en Zuidoost.

In het onderzoek naar Smit zijn meer dan zestig getuigen verhoord. Zelf heeft hij ook naar hooggeplaatste collega's gewezen die ook naar concerten en voetbalwedstrijden zijn gegaan. Raadsman Knoester zal proberen aan te tonen dat dat in de korpscultuur normaal werd gevonden.

De leiding van de Amsterdamse politie wil niet reageren op het nieuws. "De vervolging van de heer Smit is een zaak van het Openbaar Ministerie," zegt de woordvoerder van de leiding van de eenheid Amsterdam.

Lees ook: Wie is Ad 'Adje Latje' Smit?

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over