Amsterdamse huur stijgt

AMSTERDAM - De huren in Amsterdam zijn per 1 juli iets meer gestegen dat in de rest van het land. Na de historisch lage verhoging in 2007 werden huurwoningen in de deze stad vorige maand twee procent duurder. De gemiddelde huurstijging in Nederland bedroeg 1,9 procent, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag bekend.

Ongeveer 0,3 procent van de verhoging werd veroorzaakt door de harmonisatie van de huren. Hierbij krijgen nieuwe huurders een hogere huur dan de vertrekkende. In Amsterdam sloeg de harmonisatie harder toe: daar dreef zij de huren op met een half procent.

Ook in de grote steden Utrecht en Rotterdam gingen de huren twee procent omhoog. In Den Haag bleef de stijging evenwel beperkt tot 1,7 procent. Daar is de doorstroming kleiner, waardoor er minder verhogingen waren op grond van de harmonisatie.

De huren van commerciële woningexploitanten stegen per 1 juli harder dan die bij de niet op winst gerichte woningcorporaties. De commerciële verhuurders vroegen 2,1 procent meer. Bij de niet-commerciële huisbazen lag de verhoging vaak tussen nul en anderhalf procent.

De sterkste huurstijgingen deden zich vorige maand voor in Overijssel (2,3 procent) en Groningen (2,2 procent). In beide provincies was het vooral de huurharmonisatie die zorgde voor duurdere woningen. In Limburg gingen de huren het minst omhoog: slechts anderhalf procent.

Vorig jaar werden de huurwoningen maar 1,4 procent duurder voor de huurders. Dat was de kleinste huurverhoging van de afgelopen dertig jaar. Zowel vorig jaar als dit jaar blijven de huren onder de inflatiestijging.

In de jaren zeventig en tachtig lagen de huurstijgingen vele malen hoger. Topjaar was 1982, toen huurders een verhoging van gemiddeld 8,4 procent aan hun broek kregen.

De huurstijgingen bleven de laatste jaren beperkt. In 2003 bedroeg de huurverhoging 3,2 procent. In 2004 was dit 3,1 procent, in 2005 twee procent en in 2006 2,7 procent. (HET PAROOl)

De huren van commerciële woningexploitanten stegen per 1 juli harder dan die bij de niet op winst gerichte woningcorporaties. De commerciële verhuurders vroegen 2,1 procent meer. Foto Floris Lok Beeld
De huren van commerciële woningexploitanten stegen per 1 juli harder dan die bij de niet op winst gerichte woningcorporaties. De commerciële verhuurders vroegen 2,1 procent meer. Foto Floris Lok
Meer over