Amsterdamse festivals worden duurzamer

Een meerderheid in de raad sluit zich aan bij het voorstel voor 'duurzamere' festivals in Amsterdam. VVD en SP hebben ingestemd met het initiatiefvoorstel van D66-raadsleden Marijn Bosman en Reinier van Dantzig.

Jasper Bol
Festivals moeten duurzamer en in goed overleg met omwonenden worden georganiseerd. Beeld ANP
Festivals moeten duurzamer en in goed overleg met omwonenden worden georganiseerd.Beeld ANP

Uitgangspunt is dat Amsterdam een internationale trekpleister voor festivals moet blijven, maar dat die festivals duurzamer en in goed overleg met omwonenden worden georganiseerd. "Daarin valt veel te verbeteren. Festivals kunnen duurzamer worden geregeld, gespreid door de stad, met respect voor parken, groen én bewoners," zegt Bosman.

Een van de maatregelen is een meerjarige vergunning voor een festivalorganisator, zodat organisatoren meer verantwoordelijk worden voor de duurzaamheid en het behoud van de festivallocatie.

Vergunning
Nu moet ieder jaar een nieuwe vergunning worden aangevraagd. "Die onzekerheid zorgt ervoor dat kleine investeringen - zoals het aanleggen van een pad of waterleiding - niet gebeuren," zegt Van Dantzig.

Ook moet er in overleg met de buurt een 'meerjarig locatieprofiel' komen. Hierin komt onder andere een limiet voor festivals per gebied en worden geluidsnormen bepaald zodat omwonenden minder geluidoverlast ondervinden.

Meer over