Amsterdamse boyband Breunion Boys wil brexit tegenhouden

Als Europeaan had Julia Veldman het gevoel niets te kunnen doen tegen de brexit. Tot ze de boyband Breunion Boys bedacht. "We willen Groot-Brittannië veroveren."

Alice Boothby
null Beeld Foto: Breunion Boys
Beeld Foto: Breunion Boys

Met hun eerste single Britain Come Back smeekt de boyband de Britten om terug te komen. Want het is nog niet te laat, de liefde is nog niet over.

De band komt uit de koker van Julia Veldman, visual storyteller. Toen Groot-Brittannië nipt voor de brexit koos had ze het gevoel dat haar Europese hart brak. Sterker nog: ze voelde zich gedumpt en machteloos.

Take That
Dat gevoel had ze ook toen haar favoriete boyband Take That uit elkaar ging. De metafoor was snel gevonden: het antwoord op brexit moest er komen in boybandvorm. Als ode aan het muzikale fenomeen dat we aan Groot-Brittannië te danken hebben.

Het afgelopen jaar is Veldman druk bezig geweest een band samenstellen. Ze kwam het merendeel van de band tegen in het Amsterdamse nachtleven. Een uitstekende uitvalsbasis, want de jongens moesten er goed uitzien, kunnen dansen én zingen.

Tour langs Britse pubs
Uiteindelijk kwam ze uit op vijf bandleden: Hajo, Seyed, Joshua, Gilles en Pablo. Ieder heeft zo zijn eigen reden om vrijwillig mee te doen. Zo is Seyed geboren in Afghanistan en betekent EU voor hem vrijheid. Hajo zou in de toekomst wel in Londen willen wonen.

null Beeld Breunion Boys
Beeld Breunion Boys

Hoever de Breunion Boys het gaan schoppen? Veldman hoopt dat het nummer wordt opgepikt en droomt van een tour langs Britse pubs, om de Britten te overtuigen. "We worden niet gesponsord door de EU. Geloof mij maar, ik word hartikke arm van dit project. Maar wij geloven dat een boyband het nucleaire wapen is onder de propaganda. Als dit niet werkt, dan werkt niets meer."

Pubtour of niet, in ieder geval treden de boys dinsdag 18 december op tijdens hun video release party.

Video release party Breunion Boys
Sociëteit Sexyland (18 december, 19:00 - 00:00 uur)

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Ook leuk: volg @pshetparool op Instagram.

Meer over