Amsterdammers te rijk om te huren, te arm om te kopen

AMSTERDAM - Bijna tienduizend Amsterdamse huishoudens die zoeken naar een sociale huurwoning, kunnen daar sinds 1 januari naar fluiten. Doordat het kabinet nieuwe Europese regels doorvoert, verdienen zij te veel om in aanmerking te komen.

Onder de duizenden Amsterdamse huishoudens die nu ineens buiten de boot vallen, zijn ook veel gezinnen en alleenstaanden die al jaren ingeschreven staan en nog altijd hard op zoek zijn naar een sociale huurwoning. Sommigen reageren al jaren elke keer op het woningaanbod, maar verdienen nu ineens een paar tientjes per maand te veel, aldus de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC).

Uit berekeningen van de federatie blijkt dat ongeveer zestien procent van de zestigduizend actief woningzoekenden in Amsterdam meer verdient dan 33.614 euro, sinds 1 januari de inkomensgrens voor een sociale huurwoning.

Vorige zomer, toen duidelijk werd welke gevolgen de nieuwe regels zouden hebben, heeft de federatie alle woningzoekenden hierop geattendeerd via de website van Woningnet. Veel van de gedupeerden zijn er echter nog niet in geslaagd een woning te bemachtigen.

De problemen zijn het gevolg van nieuwe regels van de Europese Unie. Die bepaalde onlangs dat woningcorporaties per 1 januari 2011 een inkomensgrens van 33.164 euro moeten hanteren bij de toewijzing van sociale woningen (maximumhuurprijs 652 euro). Omdat corporaties staatssteun ontvangen doordat ze goedkoop geld kunnen lenen, kan de EU beperkingen opleggen.

Vooral huishoudens die tussen de 33.000 en de 45.000 euro bruto verdienen, komen in problemen. Met een inkomen tot 45.000 euro is een koophuis in Amsterdam immers nauwelijks een optie.

Van de EU mogen corporaties nog tien procent van de vrijkomende woningen verhuren aan mensen die meer verdienen dan 33.614 euro. ''Maar het heeft voor die mensen eigenlijk geen zin om te reageren,'' zegt een woordvoerder van woningcorporatie Ymere. ''Wij hebben al die woningen nodig voor stadsvernieuwingskandidaten en mensen met een urgentieverklaring.''

De problemen zijn in Amsterdam groter dan elders, zegt een woordvoerder van de AFWC. ''Het gat tussen huren en kopen is hier groter.?Sociaal huren kan tot 650 euro, huren op de vrije markt vanaf 900 euro per maand. In dat segment zijn in Amsterdam nauwelijks huurwoningen te vinden. (JASPER KARMAN)

Meer over