Amsterdammers over hun burgemeester Van der Laan

Verschillende Amsterdammers delen hier een herinnering over burgemeester Eberhard van der Laan. Ook een herinnering? Mail uw verhaal naar vanderlaan@parool.nl.

Lorianne van Gelder en Marc Kruyswijk
null Beeld anp
Beeld anp

Jarmo Berkhout, ­destijds een van de studentenactivisten van het UvA-protest:

"Tijdens de bezetting van het Bungehuis in het voorjaar van 2015 nodigde de burgemeester ons uit om samen met het college van bestuur van de UvA in de ambtswoning te praten. We kwamen er niet uit, maar hij nam wel ruim de tijd voor ons. Na afloop gaf hij me zijn 06 en zei dat ik altijd kon bellen als er dringende zaken waren. De avond dat we het Maagdenhuis hebben bezet, heb ik hem gebeld. 'Als jij het vraagt, kom ik wel.'"

"Niet veel later stond hij in de hal, met een ooglapje op, hij was net geopereerd. Door zijn komst liet hij zien dat hij erg betrokken is bij de stad. Hij deinst niet terug, en blijft met mensen in gesprek. Hij deed dat met zoveel flair dat het goed ging. Ook toen het Maagdenhuis werd ontruimd, kon ik hem bellen. Ik heb hem die ontruiming ook nooit verweten. Hij heeft me naderhand nog uitgenodigd om bij te praten. En hij sms'te me een jaar later om me te feliciteren toen ik gekozen werd als LSVB-voorzitter. Hij is benaderbaar en betrokken, een heel goede burgemeester."

Daniel Dekker van de Supportersvereniging Ajax:

"Mensen van Feyenoord en van Ajax samen op de kamer van Van der Laan. Dat had zomaar fout kunnen gaan, maar het liep op rolletjes. Burgemeester Van der Laan deed dat zó goed. Rechtvaardig én charmant. En vooral: bóven de partijen. Terwijl iedereen natuurlijk weet dat hij een Ajaxfan is.

Het was nogal een onderwerp: mogen supporters mee naar uitwedstrijden? Wij wilden allemaal hetzelfde: normalisatie, laat die fans meereizen. Maar we kwamen tot de conclusie dat het het beste was om het toch niet te doen. Op die dagen zag je Van der Laan op zijn best. Een autoriteit zonder autoritair te zijn. De fijnste burgemeester die ik ooit heb gehad."

Daniel Dekker Beeld ProShots
Daniel DekkerBeeld ProShots

Mariska Majoor, jaren­lang belangen­behartiger voor sekswerkers:

"Een enorm pittige man die nogal snel op zijn achterste benen staat. Zet je zo iemand tegenover mij, dan weet je één ding zeker: dit gaat keihard botsen, want ik ben precies zo. Die man kon mij echt laaiend maken. We hebben veel ruzie­gemaakt over de uitwassen van de prostitutie. De eerste keer zelfs op een openbare gelegenheid, met allemaal mensen eromheen."

"Dat was niet zo slim van ons. Ik zou het omschrijven als een haat-liefdeverhouding. Ik vind dat hij zich soms gedroeg als een olifant in een porseleinkast en dat liet ik hem weten ook. Kon hij niet altijd goed tegen, dan werd het weer ruzie. Maar ik mag hem zó graag en ik weet van hem dat hij mij ook respecteert. Als we dan weer eens in de clinch hadden gelegen, kreeg ik de volgende dag een bosje bloemen bezorgd. Zo is hij."

Beau van Erven ­Dorens:

"In januari nog hadden we een gesprek waarop ik nogal had aan­gedrongen. Tijdens het maken van mijn programma The Amsterdam Project zag ik dat daklozen soms worden vermalen door de bureaucratie. Ik vond dat Van der Laan zich daarmee moest bemoeien en dat vond hij zelf gelukkig ook. Hij nam er goed de tijd voor en ik had echt het gevoel dat hij luisterde."

"Maar toen ik zijn kamer verliet, stond de volgende groep mensen al klaar: die werden net zo hartelijk begroet. Ik wist: deze man heeft een fantastisch groot hart. Hij maakt tijd voor mij, een presentatortje. Het tekent hem want hij is een zeer betrokken man. Maar ook zó inhoudelijk: hij weet precíes waar hij het over heeft."

Beau van Erven Dorens Beeld ANP
Beau van Erven DorensBeeld ANP

Robert Crolla en Paula Sutherland verloren hun 19-jarige zoon Régis bij de MH17-ramp in 2014. Van der Laan kwam een paar dagen later langs:

"De zondag na de ramp belde een ambtenaar namens de burgemeester, of we prijs zouden stellen op een bezoek van hem. De gevoelens waren toen nog zo vers en we hadden weinig contact met hulpinstanties. De gemeente was de eerste waarmee we contact kregen. Van der Laan kwam die middag meteen langs. De vrienden van mijn zoon kwamen hem op de stoep verwelkomen."

"Het was meer dan een beleefdheids­bezoek, hij was heel warm en empathisch. Hij liet meteen blijken dat hij zelf kinderen had, iets ouder en jonger dan de leeftijd van onze zoon. We vertelden waar we, ieder van ons, waren toen het moeilijkste nieuws ons bereikte. We spraken over Régis, zijn levendigheid en interesses, zijn bezigheden, dromen en toekomstverwachtingen. In ons gedenkschriftje schreef Van der Laan toen hij vertrok: de Amsterdammers staan om u heen."

Yassin Elforkani, imam:

"Som­s staan de verhoudingen met burgemeester Van der Laan op scherp. Zo hebben we veel discussies gehad over radicalisering, Maar wat Van der Laan heel mooi maakt, is dat hij overtuigd kan raken als je goede argumenten geeft. Ik zei laatst dat binnen twee jaar een aanslag zou kunnen gebeuren, dat raakte hem wel. Eerst ging hij daar hard tegenin, maar uiteindelijk doet hij er wel iets mee. Na een confrontatie, in de media bijvoorbeeld, kom ik hem tegen en schudden we elkaar de hand."

"Toen ik persoonlijk bedreigd werd, was hij een van de eerste bestuurders die me belde. Ik heb wel eens gedacht dat ik ook wat minder kritisch op hem moet zijn, soms heb ik hem te stevig aangepakt. Hij houdt wel van mensen om hem heen die niet al te kritisch zijn, maar hij heeft ook groot respect voor mensen die hun eigen mening vormen en tegen hem in gaan, mits met stevige argumenten. Hij doet veel meer dan een gemiddelde burgemeester. Toen ik hoorde dat hij ziek was, was ik ook echt even tien minuten stil."

Yassin Elforkani Beeld ANP
Yassin ElforkaniBeeld ANP

Mirik Milan, nachtburgemeester:

"De burgemeester is streng doch rechtvaardig. Ik sta graag in zijn schaduw. De manier waarop hij de stad heeft geleid, vind ik inspirerend. Hij had het lef om het nachtleven te veranderen. Wat deze man voor ons heeft betekend, is geweldig, vindt het hele nachtleven. Hij kijkt ook altijd wat hij ervoor terug krijgt. Ja, we gaan 24 uursvergunningen doen, zegt hij dan, maar we doen alleen dingen die echt een meerwaarde hebben voor de stad.

De mooiste herinnering komt uit een inspiratiereis naar Berlijn. De liefde voor de stad, maar ook voor de voetbalclub van de stad gaat heel diep. Na een diner op de ambassade wilde Van der Laan heel graag AC Milan-Ajax kijken, een beslissend duel. Ik haakte aan, ik heb ook al 20 jaar een seizoenskaart. Toen zaten we met een klein groepje in de ambassade op een gigantisch scherm de wedstrijd te kijken."

Shanti Naar en Stela Lambeva, destijds scholieren van basisschool Samenspel, mochten begin 2016 een dag meelopen.

Stela Lambeva (14), leerling op het Berlage Lyceum: "De juf van groep 8 had me uitgekozen om mee te lopen met de burgemeester. Het was een heel leuke dag, ik heb zijn mooie huis aan de gracht gezien. We mocht zijn kantoor zien en waar de mensen voor hem werken. Aan de vergadering deelnemen. Hij heeft respect voor iedereen en is altijd vriendelijk. Ik zit nu in de klas met zijn dochter, dus het eerste wat ik dacht toen ik hoorde dat hij ziek was, was dat het zo erg is voor Lieve."

Shanti Naar (13), leerling op het OSB: "De burgemeester was heel grappig en hij was echt een leider. Hij kon goed meewerken met de medewerkers en hij sprak ze goed aan. Hij vroeg mij wat we zouden wensen voor de stad. Ik zei dat ik vind dat er meer opgeruimd mag worden, en dat er minder zwervers moeten zijn. Hij vond dat ook, hij wou er ook echt iets aan doen. Het was bijzonder dat hij luistert naar wat wij vinden."

Ron van der Wieken van het Centraal Joods Overleg:

"Een buitengewoon betrokken man en een goede burgemeester. Het nieuws van zijn ziekte vind ik vreselijk. Ik heb een aantal malen met hem gesproken, onder andere over de compensatie voor Joodse Amsterdammers na de Tweede Wereldoorlog. Allesbehalve gemakkelijke gesprekken waren dat, waarbij we diametraal tegenover elkaar kwamen te staan.

Ik heb die gesprekken wel als flink onaangenaam beschouwd. Geen centimeter ruimte gaf hij, de decibellen in de kamer gingen met sprongen omhoog. De burgemeester is heel goed als hij boven de partijen kan staan, maar op het moment dat hij zelf partij is - zoals dat in onze gesprekken het geval was, er was echt sprake van conflicterende belangen - dan wordt het heel ingewikkeld. Dat alles neemt zeker niet weg dat ik hem zal missen. Ik wens hem heel veel sterkte."

Vincent van Rijn, voorheen van AT5:

"Na afloop van de opnames dronken wij vaak nog een groot glas wijn. Dan zag je de man achter de burgemeester: een fijne, sociale man, heel benaderbaar. Een paar keer keken wij LuckyTV-filmpjes van Willem-Alexander op mijn telefoon. Fantastisch vindt hij dat. Wij spraken elkaar heel vaak voor Het Gesprek, op vrijdagmiddag.

Dat waren soms knetterende gesprekken, maar na afloop is het weer allemaal goed: hij vindt oprecht dat journalisten alles moeten kunnen vragen. Maar makkelijk vond hij dat niet altijd. Ik werd altijd alert als hij opeens heel beleefd gingen zitten doen, als hij iemand heel overdreven 'mevrouw' ging noemen. Dan wist je: hij is er klaar mee, hij heeft het gehad. En tijdens het nagesprek hadden we het dan gewoon weer over een concert van de Black Keys, waar we dan allebei heen bleken te zijn geweest."

Vincent van Rijn Beeld -
Vincent van RijnBeeld -

Tine Hund, weduwe van Fred Hund, de in 2010 dood­geschoten juwelier in de Jan Evertsenstraat.

"Het eerste contact met de burgemeester was dag na het overlijden van mijn man. De buurtbewoners hadden een herdenkingsdienst georganiseerd in een kerk in de buurt. Daar was hij ook. Hij kwam naar me toe en zei dat hij het heel erg vond. Ook vertelde dat hij de ochtend van de overval in een vergadering had gezegd dat het zo niet langer kon in de buurt; op dat moment hoorde hij dat mijn man was doodgeschoten. Van der Laan zei meteen: we gaan er wat aan doen hoor.

Ik krijg er nog kippenvel van. Niet lang daarna kwam hij mij opzoeken in Purmerend. Ik was erg nerveus, maar het was een fijn gesprek, ik heb daar veel steun aan hem gehad. Als het mogelijk was kwam hij ook naar de herdenkingen op 7 oktober. Tijdens de rechtszaak tegen de daders zei ik dat ik niet veel vertrouwen had in een veroordeling. Hij beloofde mij een fles wijn op de goede afloop: een veroordeling dus. En ja hoor, niet lang na de uitspraak werd er een lekkere fles wijn bezorgd bij mij thuis."

Tine Hund Beeld Mats van Soolingen
Tine HundBeeld Mats van Soolingen

Ronald Nijsen, voorzitter van amateurvoetbalclub WV-HEDW:

"Het is nauwelijks bekend, maar de burgemeester is een groot fan van Trio Bier, de band die is ontstaan op onze vereniging. Als zij ergens spelen, zoals in onze kantine, dan is hij erbij. Een paar van onze leden zijn goed bevriend met de familie Van der Laan. Onlangs kwam hij een van onze jubilerende bestuursleden toespreken. Zijn zoon voetbalt hier ook.

Eberhard van der Laan is onwaarschijnlijk charismatisch. Al zijn speeches worden natuurlijk minutieus voorbereid, maar onvoorbereid is hij het allersterkst. De speech die hij hield voor de jubilaris, was legendarisch, iedereen liep met hem weg. Het nieuws dat hij ziek was, kwam bij ons binnen als een dreun."

Uw herinneringen aan burgemeester Van der Laan?

Wilt u ook uw herinnering aan (een ontmoeting met) Eberhard van der Laan met ons delen? Mail dan uw verhaal in maximaal 300 woorden naar vanderlaan@parool.nl. Liefst met een foto.

Vermeld daarbij altijd uw volledige naam, woonplaats en leeftijd.

We selecteren de verhalen voor in een overzicht op Parool.nl en voor in de krant.

Lees alle verhalen over Van der Laan in ons dossier.

Meer over