Amsterdammers 11 en 13 jaar cel in voor overval en schieten op politie

De rechtbank geeft Omar D. (23) en Abdeslam A. (24) uit Amsterdam-West dertien en elf jaar cel voor de zeer gewelddadige woningoverval in 12 mei 2014 op een familie in Utrecht en het schieten op de politie met automatische wapens.

Paul Vugts
null Beeld anp
Beeld anp

Omar D. had op 19 april 2014, een maand voor de overval, in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam met anderen al een bewusteloze man die op de grond lag geschopt en daarna de portier mishandeld en bedreigd van salsaclub El Punto Latino.

D. en A. waren in de nacht van 11 op 12 mei 2014 met twee anderen naar Utrecht gereden voor de overval op de familie waarvan ze hadden gehoord dat die rijk was.

Geschopt en geslagen
In de vrijstaande woning troffen de alle vier gewapende overvallers met bivakmutsen het echtpaar, hun vier kinderen, tieners, en hun oma. Ze hielden de familie met de wapens in bedwang en riepen om geld. Eén overvaller schoot met een jachtgeweer in de televisie. Ze knevelden het ouderpaar en twee kinderen op de bank met tiewraps en dwongen het echtpaar naar boven te lopen, naar de slaapkamer met de kluis.

'Als jullie geen geld geven, vermoorden we jullie,' riepen ze. 'Ik schiet je kind dood.' De zakenman en zijn vrouw werden geschopt en geslagen - ook met een vuurwapen. De man werd met een vloeistof overgoten die de daders dreigden in brand te steken en kreeg kalkreiniger over zich gestrooid.

Kalasjnikov
Uiteindelijk slaagde één van de kinderen erin 112 te bellen. De overvallers vluchtten met een tas met zevenhonderd euro, een portemonnee met zeshonderd euro, een iPod en een iPhone via de tuin.

Buiten kwam het tot een schietpartij waarbij de daders met een machinepistool en een kalasjnikov op de agenten schoten. Die schoten terug en raakten Omar D. - die nog wel, zwaargewond, in de vluchtauto kon stappen. Een agent: 'Onze dienstwapens klonken als klappertjespistolen vergeleken bij de andere schoten'.

De doodsbange ouders dachten dat de kinderen werden doodgeschoten uit wraak voor de bescheiden buit. Omar D. legde na zijn arrestatie een bekentenis af. Voor de rechtbank staat vast dat ook Abdeslam A. bij de overval betrokken was. De rechtbank veroordeelt ze allebei voor het medeplegen van 'de goed georganiseerde overval' en gijzeling en poging tot doodslag op de agenten. Omar D. was als tiener al voor een woningoverval veroordeeld.

Meer over