Amsterdammer wint prestigieuze microscopieprijs

Een foto van een menselijke huidcel, gemaakt door Amsterdammer Bram van den Broek van het Nederlands Kanker Instituut, heeft de eerste prijs gewonnen van de Nikon Small World's Microscopy Contest.

Het Parool
De foto toont een menselijke huidcel, omgeven door keratine-netwerken Beeld Bram van den Broek/NKI
De foto toont een menselijke huidcel, omgeven door keratine-netwerkenBeeld Bram van den Broek/NKI

Dit is 's werelds grootste wedstrijd voor microscoopfotografie. Naast het prijzengeld van 3000 dollar heeft Van den Broek vanwege het jubileum van Nikon een reis naar Japan gewonnen.

De foto toont een aantal menselijke huidcellen die zijn geïmmortaliseerd: geprepareerd zodat de cel zich kan blijven voortplanten. Dit is nuttig voor onderzoek.

De cel is helder zichtbaar in het midden in het blauw, er omheen is een vertakt keratinenetwerk te zien. Keratine is een taai eiwit dat helpt bij onder meer eeltvorming. Ook is het eiwit nodig voor het transport van huidcellen, bijvoorbeeld als er een korstje op een wond gevormd moet worden.

"Ik ben er nogal overdonderd van," zegt Van den Broek aan de telefoon vanuit Japan. "Het schijnt zelfs dat deze wedstrijd meer exposure heeft dan World Press Photo."

Virtuele plakjes
Van den Broek werkt als microscopist en beeldanalist bij het Nederlands Kanker Instituut (NKI), dat is verbonden aan het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. Met een team van de Universiteit van Aken doet het NKI onderzoek naar eiwitten die invloed hebben op keratinenetwerken. Voor de foto heeft Van den Broek een 3D z-stack, een stapel 'virtuele plakjes' van de cel gemaakt, waarvan vervolgens een 2D-projectie de hele cel laat zien.

Van den Broek: "Voor het onderzoek zal deze prijs niet veel betekenen, maar het is wel een enorme blijk van waardering en een mooie kans om de schoonheid van wetenschap met de wereld te delen."

Meer over