update

Amsterdammer wacht gemiddeld 8,7 jaar op sociale huurwoning

In Amsterdam sta je gemiddeld 8,7 jaar ingeschreven voordat je in aanmerking komt voor een sociale huurwoning. Zo'n veertig procent van de woningzoekenden in de regio staat minimaal tien jaar ingeschreven.

ANP en bewerkt door: redactie
Minister Stef Blok stuurde dinsdag een rapport over wachttijden voor sociale huurwoningen naar de Kamer Beeld anp
Minister Stef Blok stuurde dinsdag een rapport over wachttijden voor sociale huurwoningen naar de KamerBeeld anp

Uit het rapport 'Wachten, zoeken, vinden - Hoe lang duurt het zoeken naar een sociale huurwoning', dat minister Stef Blok (Wonen) dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, blijkt dat de wachttijd in Amsterdam het langste is: het verschil met de regio Haaglanden is bijna vijf jaar. In de regio Utrecht wachten woningzoekenden 7,4 jaar, in Maastricht 6,1 jaar en in Walcheren 2,5 jaar.

De veschillen binnen de onderzochte gebieden zijn ook groot. Zo stond zestien procent van de starters in de regio Amsterdam bij acceptatie van een sociale huurwoning in 2014 maximaal vier jaar ingeschreven en veertig procent minimaal tien jaar.

Later actief
De tijd dat iemand actief naar een huurwoning zoekt, is daarentegen beduidend korter. Dat komt omdat veel mensen zich 'preventief' inschrijven en pas jaren later actief naar een huis gaan zoeken. In drie van de vijf onderzochte regio's bedraagt de zoekduur één tot twee jaar.

"Het beeld dat er ellenlange wachtrijen zijn voor sociale huurwoningen klopt daarmee dus niet helemaal," aldus een woordvoerder van het ministerie. "Veel mensen schrijven zich in jaren voordat ze een woning nodig hebben.'' Twee op de drie ingeschreven mensen reageert dan ook niet op het woningaanbod, blijkt uit het rapport.

In alle regio's wordt een beperkt deel van het woningaanbod verloot, zodat ook mensen met een korte inschrijfduur kans maken op een woning. In Amsterdam wordt het hoogste percentage woningen verloot: maximaal vijftien procent van het aanbod, tegenover maximaal acht procent in de regio Den Haag.

De cijfers zijn gebaseerd op informatie uit 2014 van Woningnet. Het is voor het eerst dat de inschrijf- en zoektijd voor zover mogelijk landelijk is onderzocht, aldus het ministerie.

Woonbond

De Woonbond, de landelijke vereniging van huurders en woningzoekenden, zegt verbaasd te zijn over het bericht van het ministerie. "Het lijkt alsof ze de wachttijd willen bagatelliseren.'' Volgens de Woonbond moet Blok de verhuurdersheffing, een heffing die corporaties moeten betalen over de waarde van hun sociale woningen, afschaffen zodat er weer geïnvesteerd wordt in nieuwbouw van sociale huurwoningen.

Meer over