Amsterdammer Mattijn Lahuis vermist in Laos, zoekactie gestart

De Amsterdamse Mattijn Lahuis (30) verdween maandag tijdens een kajaktocht in de jungle van Laos. Een gespecialiseerd reddingsteam gaat vrijdag met een helikopter naar hem zoeken.

Caspar Naber en Kees Graafland
Mattijn Lahuis Beeld Gofundme-pagina Rescue Mattijn
Mattijn LahuisBeeld Gofundme-pagina Rescue Mattijn

De helikopter die zal worden ingezet bij de zoekactie, is voorzien van een warmtebeeldcamera. "Die registreert de warmte die iemand uitstraalt, maar dat werkt alleen als de vermiste nog leeft."

Volgens een medewerker van Rescue Vientiane 'is de kans dat we hem vinden, erg klein'.

Crowdfundingsactie
De ouders van Mattijn maakten woensdag een Gofundme-pagina aan voor de zoekactie. "Het reddingsteam vraagt niets voor hun hulp, maar we moeten wel de kosten dekken van de helikopterhuur inclusief een piloot. Die krijgt 70.000 euro voor drie dagen zoeken," luidt het in de toelichting.

De inzet van het toestel wordt niet gedekt door de verzekering. Een helikopter vergroot Mattijns kansen om te overleven. Mede omdat de jungle waar hij verdween erg dicht is en het water in de rivier snel stroomt.

"Het is efficiënter om vanuit de lucht te zoeken met apparatuur die in staat is om lichaamswarmte en objecten onder water te detecteren die daar niet horen te zijn. De huidige, lokale vrijwilligers hebben niet dezelfde middelen. Bovendien willen we andere mensen niet in gevaar brengen tijdens een zoekactie op de grond."

Rond 13.00 uur was er 3838 euro ingezameld op de Gofundme-pagina. Om 16.00 uur stond de teller al op ruim 23.000 euro.

23.000

De teller van de crowdfundingsactie stond rond 16.00 uur al op ruim 23.000 euro

Boom ontwijken
Mattijn, die voor zijn vertrek in Amsterdam woonde, ging eind juli met twee vrienden en een gids de jungle in, zo is te lezen op de Gofundme-pagina. Ze trekken er door het regenwoud en bamboevelden en slapen in houten hutjes.

Op de laatste dag gaat het fout. Met vier kajaks gaan ze de rivier op. "In de bocht van de rivier schrikt de gids van de stroming die plotseling versnelt, en onverwachts wordt een omgevallen boom in het water zichtbaar. De gids weet nog net te ontwijken, maar voor de twee kajaks erachter is het te laat."

Twee kajaks kapseizen. Mattijns vriend Tom komt onder de boom vast te zitten, maar worstelt zich los. Hij, een andere vriend en de gids weten de kant te bereiken, maar "Mattijn is nergens meer te bekennen".

Familielid afgereisd
Een broer van de vermiste Mattijn en een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigen de vermissing en het kajak-ongeval in Laos.

"De vrienden van de man zijn opgevangen door medewerkers van de ambassade in Bangkok. Een afgereisd familielid wordt opgevangen door de honorair consul in Laos," zegt woordvoerder Roel van der Meij.

"De lokale autoriteiten hebben een zoekactie gedaan, maar die is helaas zonder resultaat geweest. We hopen snel op duidelijkheid."

Mattijns vader, broer, vriendin en verschillende familieleden hebben de vermissing van Mattijn en de inzamelactie op hun facebookpagina's gedeeld. Daaronder stromen de eerste steunbetuigingen binnen.

Meer over