Plus

Amsterdam Woods: 'We kiezen popmuziek die ons na aan het hart ligt'

Het Amsterdamse Bos wordt vrijdag en zaterdag omgetoverd tot festivallocatie voor de tweede editie van Amsterdam Woods Festival.

Rajko Disseldorp
Vorig jaar waren op Amsterdam Woods veel gitaarbandjes, nu is de programmering breder Beeld Amsterdam Woods Festival
Vorig jaar waren op Amsterdam Woods veel gitaarbandjes, nu is de programmering brederBeeld Amsterdam Woods Festival

Vier jaar geleden bezocht Joep Wijffels, die in het dagelijks leven in 'de ict-hoek' werkt, een voorstelling in het Amsterdamse Bostheater. Hij keek om zich heen en dacht: een muziekfestival in het bos, dat zou mooi zijn.

In zijn studententijd boekte hij wel bands voor concerten, maar echt ervaring met het organiseren van een festival had hij niet.

Via internet zocht Wijffels naar verschillende locaties in de omgeving van Amsterdam. Hij fietste op een dag naar het Radarterrein van het Amsterdamse Bos en toen wist hij het zeker: dit is de perfecte locatie voor een muziekfestival.

Kleinschalig
Dit weekend vindt de tweede editie plaats. Het festival ligt qua sfeer in het straatje van festivals als Into the Great Wide Open en Down The Rabbit Hole, maar de opzet van Amsterdam Woods Festival is alternatiever en kleinschaliger; er is ruimte voor 2500 mensen.

De Australische band Sticky Fingers zal morgen de dag afsluiten en op zaterdag speelt onder anderen de Zweedse singer-songwriter Daniel Norgren.


Ook in de programmering wordt het kleinschalige, alternatieve doorgevoerd.

Lisa de Jongh, ook programmeur van de Sugarfactory, zorgde voor de programmering. "Ik ben altijd op zoek naar de afwisseling," vertelt De Jongh. "Het liefst ontdek ik nieuwe bands, maar ik bied ook graag ruimte aan acts die al een goede reputatie hebben."

Vóór de doorbraak
Ten opzichte van vorig jaar heeft De Jongh dit jaar meer 'in de breedte' geprogrammeerd. Er is ook ruimte voor een rauwe hiphopact als De Likt, die het afgelopen festivalseizoen een behoorlijke livereputatie wist op te bouwen. "Ja, dat zit live wel goed, geloof ik."

Artiesten al een podium geven vóór hun grote doorbraak, dat wil iedere programmeur volgens De Jongh het liefst. "Zo had ik de Zuid-Afrikaanse singer-songwriter Jeremy Loops geboekt. In de weken erna werd hij toevallig ineens groot, met in Nederland onder andere een 3FM Megahit. Daar hoop ik natuurlijk bij iedere artiest op."


Van Nederlandse bodem speelt morgen Eefje de Visser, die in 2009 De Grote Prijs van Nederland won, in de categorie singer-songwriter.

Ze vestigde met haar laatste albums Het is en Nachtlicht definitief haar naam als Nederlandstalige artiest. De Jongh is een groot fan van haar. "De manier waarop zij zingt vind ik fascinerend. Ze bezingt pittige thema's; ze heeft werkelijk een boodschap, maar toch brengt ze het op een luchtige manier. Dat is in haar muziek in een fijne balans."

Festivalgeweld
De afgelopen jaren zijn er in zomers Amsterdam heel veel festivals. Het is een kunst om je als organisatie te onderscheiden in al dat festivalgeweld.
Hoe doet Wijffels dat? "De organisatie is gewoon een groep vrienden, aangevuld met een aantal professionals. We proberen de popmuziek te programmeren die ons na aan het hart ligt. Daarnaast is het een meerdaags festival mét camping in Amsterdam, dat gebeurt ook niet zo vaak."

Ook qua randprogrammering wil het festival zich onderscheiden. Zo worden in samenwerking met Idfa muziekdocumentaires getoond, over bijvoorbeeld Johnny Cash, zijn er hottubs én is er een restaurant met een driegangenmenu, gerund door onder andere Hotel de Goudfazant.

Volgens Wijffels gaat het om investeren in de festivalmarkt. Het eerste jaar verlies, meestal het tweede en derde jaar quitte spelen en het vierde jaar hopen op een bescheiden winst. "Iedereen vecht voor zijn eigen festival. Het is een lastig besluit om het überhaupt te organiseren, maar we doen het toch. Als je geen risico neemt, weet je het nooit."

Amsterdam Woods Festival is vrijdag en zaterdag in het Amsterdamse Bos. ­amsterdamwoods.nl.

Meer over