Amsterdam wint 'vlinderstrijd' van Rotterdam

Tijdens de jaarlijkse vlindertelling zijn in Amsterdam meer vlinders geteld dan in Rotterdam. In beide steden werd de Atalanta het meest gespot.

Het Parool
De Atalanta kwam het meest voor in Amsterdam en Rotterdam Beeld Thinkstock
De Atalanta kwam het meest voor in Amsterdam en RotterdamBeeld Thinkstock

De oproep van de Vlinderstichting was simpel. Ga in de tuin zitten en noteer een kwartier lang welke vlinders je voorbij ziet komen. Geef de bevindingen daarna online door aan de stichting.

In Amsterdam gaven afgelopen weekend 45 natuurliefhebbers gehoor aan de oproep. Samen telden zij iets meer dan 240 vlinders in de struiken van hun perceel. In Rotterdam namen 35 inwoners de moeite, zij kwamen tot een totaal van bijna 190 vlinders.

Daarmee zijn de tuinen van Amsterdam dichter bevolkt door vlinders dan de tuinen in Rotterdam.

"Het verschil is heel klein," zegt Kars Veling van de Vlinderstichting. "Ongeveer een vijfde vlinder, een stukje vleugel, per tuin."

010 vs 020
De Vlinderstichting had dit jaar, de negende editie van de telling, de nadruk gelegd op Amsterdam en Rotterdam, omdat de stichting zich afvroeg of er verschillen in de vlinderpopulatie bestond in de steden.

Bij de meest gespotte vlinder zaten weinig verschillen tussen de twee steden. De Atalanta werd in beide steden, en ook landelijk, het meest gespot. Opvallend was de aanwezigheid van het Bont Zandoogje in de top vijf van zowel Amsterdam als Rotterdam.

"Ongeveer twintig jaar geleden was deze vlindersoort alleen in bosrijke gebieden te vinden," zegt Veling. "De vlinder is meer gaan zwerven en gedijt inmiddels goed in steden. Wel zit het Bont Zandoogje nog steeds graag in het struikgewas."

Dit jaar gaven in totaal 4300 Nederlanders hun tellingen door aan de Vlinderstichting. Vorig jaar deden meer dan twee keer zoveel vlindertellers mee.

Klein Koolwitje Beeld Thinkstock
Klein KoolwitjeBeeld Thinkstock

Top 5 vlinders per stad

Amsterdam
1. Atalanta
2. Bont Zandoogje
3. Groot Koolwitje
4. Klein Koolwitje
5. Citroenvlinder

Rotterdam
1. Atalanta
2. Klein Koolwitje
3. Bont Zandoogje
4. Citroenvlinder
5. Gehakkelde Aurelia

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over