Amsterdam wil dronkenlappen schade laten vergoeden

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan gaat minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) vragen of het mogelijk is om schade die dronkenlappen veroorzaken, op ze te verhalen. Hij kruipt in de pen voorafgaand aan een brainstormsessie met de minister en burgemeesters van de andere grote steden.

ANP/Redactie
© ANP Beeld
© ANP

Dat heeft een woordvoerster van de gemeente vandaag laten.

Eerder heeft Van der Laan al gezegd dat hij wil kijken of de kosten voor 'alcoholritten' met de ambulance op Koninginnedag verhaald kunnen worden op dronkaards. Een ander voorstel van de burgemeester is om als gemeente met ouders te praten van jongeren die te veel drinken, zeker als zij nog geen 18 zijn.

Overigens is volgens de woordvoerster 'met gezellig een pilsje niets mis. En twee of drie ook niet.' Wel maakt Van der Laan zich zorgen over ernstig alcoholmisbruik en de gevolgen daarvan, vooral onder jongeren. Ook tijdens de afgelopen jaarwisseling waren veel agenten op de been vanwege incidenten waarbij drank in het spel was. De ambulancediensten hebben die avond 184 ritten uitgevoerd, bijna allemaal zogenoemde 'alcoholritten'.

Meer over