Amsterdam-West krijgt eindelijk een tennisclub

Bos en Lommer, de Staatsliedenbuurt, de Spaarndammerbuurt, de Houthavens: West moet het al jaren zonder tennisclub doen. Daar komt binnenkort verandering in, dankzij het initiatief Tennis in West.

Sander Collewijn
null Beeld ANP
Beeld ANP

Vanaf de Admiraal de Ruijterweg in Bos en Lommer is het een half uur fietsen naar Joy Jaagpad, de tennisclub van Pepijn van Gestel (41). Dat is goed te doen, maar hij gaat er nooit zomaar even langs om te borrelen of mooie partijen te zien.

Dat gevoel van even aanwaaien op de club: dat is wat hij zoekt. Een gevoel dat hij vroeger wel had toen hij nog lid was van het vermaarde Popeye Gold Star.

"Het is raar dat hier niets in de buurt is," zegt Van Gestel. "De enige alternatieven zijn Sloterplas, Festina of Kattenlaan. Verder is er op veilige fietsafstand helemaal niets. En mijn kinderen willen nu ook echt beginnen met tennissen."

Banentekort
Afgelopen oudejaarsavond werden met vrienden goede voornemens besproken. Brutaal verklaarde Van Gestel - afgestudeerd aan de hotelschool - dat hij een tennisclub in Amsterdam-West wilde oprichten.

"Wat ik wil is er écht nog niet," legt hij uit. "Vorig jaar was er een motie aangenomen door de gemeente Amsterdam om zes tennisbanen per jaar aan te leggen, vanwege het banentekort. Ook stond er in de beleidsplannen dat er vooral tennisparken nodig waren in het westen van de stad: Westerpark, Rembrandtpark."

April 2021
Van Gestel benaderde de tennisbond KNLTB en zijn goede vriend Martijn Gregoire, een fanatieke tennisser en docent sportmarketing, die met zijn netwerk kan helpen. Gregoire is ook de vriend waarmee hij elk jaar naar Wimbledon gaat om naar Roger Federer te kijken.

Sinds die oudejaarsavond is een vereniging opgericht, waar aspirant-leden zich binnenkort kunnen aanmelden voor een paar euro. In de begroting van de gemeente voor 2019 wordt het initiatief concreet genoemd en is 300.000 euro geraamd als voorbereidingskosten en 700.000 euro voor de aanleg van acht tennisbanen.

Het is wel nog afwachten wat de definitieve locatie wordt. Van Gestel en Gregoire hoopten eerst middenin stadsdeel Westerpark, om alles op fietsafstand te houden, maar sportpark Spieringhorn in Nieuw-West is de meest realistische optie.

Ze verwachten dat ze uiterlijk april 2021 de eerste bal kunnen slaan.
"Wij willen een club voor iedereen van allerlei komaf en dan met het dna van Bos van Lommer, of eigenlijk Amsterdam-West," zegt Van Gestel.

Ergens zijn de plannen genoegdoening voor het ooit opheffen van Popeye Gold Star in 2009. Die club moest weg van de Zuidas en zou worden verplaatst naar een andere locatie. Ondanks plannen in Riekerhaven kwam het er nooit van. Popeye Gold Star ging over in Amstelpark en een alternatief kwam er niet.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over